Kvensk samarbeidsrådhadde avsluttende møte i denne prosjektperiode tirsdag 20. januar 2014 ogvalgte der å etablere seg som nasjonalt råd for kvenene. Kvensk Råd er ensammenslutning av Norske Kveners Forbud, Kvenlandsforbundet og Kveeninuoret –kvensk ungdomsnettverk. Kvensk råd vil bli et konsensusorgan for kvenene.

Dette melder Halti Kvenkultursenter i en pressemelding i dag.

Fortsetter

Leder i Kvensk Råd er Anne-Gerd Jonassen fra Kvænangen qven-og sjøsameforening, og hun fortsetter som leder inn i den nye prosjektperioden.

- KvenskRåd skal bringe videre til lokale, regionale og nasjonale myndigheter denkonsensuspolitikk om språk, kultur og nærings spørsmål som kvenene er opptattav. Vi ønsker å målbære utfordringene for kvenforeningene for revitalisering avkvensk språk og kultur. Kvensk råd skal skape samarbeid og forene de kvenskeorganisasjonene – slik at også vår stemme blir hørt i spørsmål som vedrører oss, sier Jonassen leder i Kvensk Råd.

Kvensk samarbeidsråd har i en etableringsfase over tre årfungert som rådgivende organ for Troms Fylkeskommune og kommunene i Nord-Troms.Rådet har i prosjektperioden bestått av lokale foreninger fra Tromsø i sør, tilAlta i nord fra Norske Kveners Forbund og Kvenlandsforbundet – sammen medKveeninuoret – kvensk ungdomsnettverk. Nå er invitasjoner gått ut tillokalforeninger i Finnmark om å tilslutte seg rådet for å etablere et nasjonaltråd – som skal bringe konsensus mellom de kvenske hovedorganisasjonene oglokallagene videre. I Finnmark har kvenforeninger fra Alta, Lakselv, Tana ogNord-Varanger nå sluttet seg til rådet.

Sekretæriat

Halti Kvenkultursenter fungerer som sekretariat for KvenskRåd, og vil jobbe videre med å legge til rette for Kvensk Råd i fortsettelsen, heter det i meldingen.

Ved inntreden av lokalforeninger fra Finnmark vil også rådet leggemøtevirksomhet til fylket. I tillegg vil rådet fasiliteter for at foreningerfra Tornedalen på finsk og svensk side, skal kunne tilslutte seg på sikt. Iførste omgang kvenlandsforbundets lokallag, men også Svenske Tornedalingersriksforbund, Meänma og andre foreninger. Målet er å etablere et rådgivendefellesnasjonalt organ for kvener og tornedalinger.