Det Kongelige Norske Videnskabers Selskap (DKNVS) tildelte Geirmund Vik minnemedaljen i gull, sist fredag. Hans engasjement og kunnskaper om Lyngshesten er det som ligger til grunn for medaljen.

Vik har helt tilbake til 1969 bidratt til rasens utvikling gjennom både avl og bevaring. Dette på et tidspunkt da det i følge han kun var 60 hester igjen.

I dag er antallet oppe i nesten 3000 hester, men fremdeles blir rasen sett på som utrydningstruet.

Kulturarv

Den pensjonerte veterinæren syntes det var hyggelig å få medaljen.

- Det er fint å få den anerkjennelsen for det man har gjort. Jeg ble plukket ut av folket for å bevare noe kulturelt viktig, så jeg får tru at folk flest synes det er bra å ta vare på denne hesten, sier han.

Han mener rasen har en fin historie og er en godt brukbar hest.

- Den er en kulturarv som kan brukes, og bør brukes. Den skal ikke bare havne på museum. Rasen er svært allsidig og passer bra som familiehest både for voksne, ungdommer og barn. Den gjør det godt i konkurranser og egner seg bra både til kjøring og ridning, forteller han.

Deler æren

Selv har Vik ennå mange hester. På spørsmål om han kunne ha levd uten hest svarer han nei.

- Jeg er vokst opp med hest, og har alltid hatt hest. Det er ennå kjekt å sette seg opp å ri. Jeg har ingen problemer med lange fjellturer, og det er morsomt å ri i full galopp på stranda, sier 71-åringen.

Han vil ikke ta hele æren for at rasen har overlevd.

- Man kan vel si at jeg kom hit på et heldig tidspunkt. Jeg ble fascinert av hesten og så at den var verdt å ta vare på. Men det var mange interesserte med meg som ønsket å bevare den, og sammen satte vi det hele i gang, sier han.

GULLKLUMPEN: Trollvik Vahkar fikk navnet sitt etter en komplisert fødsel. Vahkar betyr visstnok «Gullklumpen», og er Viks yndlingshest som også ble høyest premierte hingst i fjor. Foto: Isabell Haug