- Endelig har jeg fått tid til å ta fram hesteslåmaskinen, det er så morsomt å hesje høyet på tradisjonelt vis, forteller Vik.

Ekteparet Geirmund Vik og Birgit Dorothea Nielsen eier Stall Reisa i Nordreisa kommune. Det er et småbruk hvor de i hovedsak driver oppdrett av lyngshesten. I høya presser de mest rundballer, men på to av gjordene hesjer de høyet på den tradisjonelle måten.

- På gåren har vi to fine og lange hesjer, begge er mellom åtti og hundre meter lange. På hver hesje er det fem hesjetråder, så det blir en del høy, forteller Nilsen.

Med seg på laget har ekteparet sine egne barn, Øystein Fredriksen og hans familie, og selvfølgelig; lyngshestene.

Lyngshesten

Da familiene skulle lage hesjene, tok de med seg lyngshesten i skogen for å hugge materiale til hesjestaur. Når gresset skulle slås, spente de et tospann foran hesteslåmaskinen og slo gresset. Deretter spente de fast hestene foran en sleperive, for å samle gresset så nært hesjene som mulig. Lyngshesten egner seg til så mangt, i følge Vik.

- Lyngshesten er liten, men sterk, så vi trenger ikke en større hest. Den egner seg også utmerket til dette arbeidet.

Vil bevare tradisjoner

Vik er opptatt av å bevare tradisjoner, og mener det er spesielt viktig i dag.

- Det er få som kan hesje høy på den tradisjonelle måten, så det er viktig å vise at det er mulig. I tillegg går politikken i dag mot stadig større gårdsbruk, derfor er det ekstra viktig å vise at vi kan ha små bruk. Det er de små brukene og deltidsbøndene som holder liv i distrikts-Norge, sier han.

Vik forteller også at de får litt støtte for å hesje høy, som han synes gjør det ekstra morsomt.

- Men det er ikke akkurat økonomisk forsvarlig likevel, så det er nok en hobby, flirer han.

God sommer

Vik mener det har vært ekstra morsomt og koselig å drive på med høya i det fine sommerværet.

- Det er flott med sol og høye temperaturer, fordi det gir god høytørke og gressavling. Dessuten er det selvfølgelig mye koseligere å jobbe ute med gode temperaturer, avslutter han.

Geirmund Vik lager flere hesjetråder på hesja. Foto: Privat