I september eksponerte Norge 189 000 tonn sjømat til en verdig av 8 milliarder kroner. Det er en nedgang i volum på 18 % fra 2016.

- Mens verdien av lakseeksporten i september var på samme nivå som i fjord, ser vi en nedgang i eksporten av spesielt sild og makrell. Dette skyldes naturlige sesongsvingninger, sier direktør Asbjørn W. Rørtveit i Norges sjømatråd i en pressemelding.

Lakseeksporten 10 prosent over fjoråret

Hittil i år har Norge eksportert 711 000 tonn laks til en verdi av 48 milliarder kroner. Det er på samme nivå som i fjor, mens verdien har økt med 10 % (4,2 milliarder kroner) fra samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk laks var i september måned 55,47 kroner per kilo, 1,12 kroner høyere enn samme måned i fjor. Hittil i år har Polen og Frankrike kjøpt mest laks fra Norge.

Norge har eksportert 26 000 tonn ørret til en verdi av 2 milliarder kroner hittil i år. Hittil i år har Polen og Tyskland kjøpt mest ørret fra Norge.

Opp for fersk- og fryst torsk

Hittil i år har Norge eksportert 60 000 tonn fersk torsk, inklusiv filet, for 2 milliarder kroner. Det er en volumøkning på 8 prosent.

Norge har eksportert 1500 tonn fersk torsk, inklusiv filet, til en verdi av 53 millioner kroner i september.

Hittil i år har Norge eksportert 59 000 tonn fryst torsk, inklusiv filet til en verdi av 1,9 milliarder kroner.

- Tradisjonelt har det aller meste av fryst hel hvitfisk som eksporteres til Kina blitt filetert og sendt tilbake til blant annet Europa, men det er gledelig å se at et stadig økende volum norsk torsk blir konsumert i Kina, forteller Sjømatrådets fiskeriutsending i Kina, Sigmund Bjørgo.

Opp for klippfisk, stabilt for saltfisk

Hittil i år har Norge eksportert 63 000 tonn klippfisk for 2,9 milliarder kroner. I september har Norge eksportert 9000 tonn klippfisk til en verdi av 417 millioner kroner.

- Normalt starter juleeksporten av tørrfisk til Italia og klippfisk til Portugal og Brasil på høsten. Det var imidlertid en nedgang i eksporten av disse produktene i september, med unntak av klippfisk til Brasil. I årets siste kvartal vil normalt eksporten av hel klippfisk og fryst hel hvitfisk være de største verdidriverne i hvitfiskkategorien, sier analytiker Ingrid Kristine Pettersen i Norges sjømatråd.

Hittil i år har Norge eksportert 24 000 tonn saltfisk til en verdi av 1 milliard kroner.

Ned for sild og makrell

Hittil i år har Norge eksportert 180 000 tonn sild for 1,9 milliarder kroner. I september har Norge eksportert 12 000 tonn sild til en verdi av 140 millioner kroner.

Hittil i år har Norge eksportert 135 000 tonn makrell for 1,7 milliarder kroner. I september har Norge eksportert 27 000 tonn makrell til en verdi av 330 millioner kroner.

- Makrellprisen i september var betydelig lavere enn for samme måned i fjor. Men med forslag om en kraftig nedgang i den nord-øst atlantiske makrellkvoten for neste år, kan vi se en økning i gjennomsnittsprisen utover sesongen. Norge har omtrent en fjerdedel av denne makrellkvoten, som igjen utgjør omtrent en tredjedel av de totale fangstene av atlantisk- og stillehavsmakrell på omtrent tre millioner tonn årlig, sier analytiker Kristin Lien i Sjømatrådet.

Ned for krabbeeksporten

Hittil i år har Norge eksportert 38 000 tonn skalldyr for 1,3 milliarder kroner. I september har Norge eksportert 1 500 tonn skalldyr for 158 millioner kroner.

Hittil i år har Norge eksportert 1400 tonn kongekrabbe for 385 millioner kroner. Det er en volumnedgang på 17 prosent, mens verdien falt med 5 prosent eller 21 millioner kroner.