Det er mange små valg som skal gjøres på veien fra søt musikk til samboerskap eller kirkeklokker. En landsomfattende undersøkelse nettdatingtjenesten Match har gjennomført blant single nordmenn mellom 18 og 74 år avslører hva som er fasit – i følge det norske folk.

Mange lurer på når det er innafor å hoppe til køys med partneren.

Ønsker å utforske

6 av 10 – 60 prosent – av norske single mener at sex skal på menyen allerede når man fortsatt dater. Bare 21 prosent mener man skal vente til man er et ”etablert par.”

Og nesten 2 av 10 – 19 %– av gutta mener litt sengekos hører hjemme på første daten, mens bare 1 av 10 av – 10 % – jentene er av samme oppfatning.

Handler om å bli kjent

– Sex er mer enn bare sex. Det handler om å bli kjent med hverandre, og utforske følelsene våre. Sexen skal jo tross alt være ”limet i forholdet,” som sexologene gjerne sier. Derfor tror jeg et så overveldende flertall mener at sex må utforskes mens man fortsatt dater, sier Linnéa Rinäs, nordisk marketing manager i Match.

Når er dere egentlig sammen?

- Det vi ser er at forholdet befester seg mellom måned 1 og 3 av datingen. Det er da man begynner å gjøre typiske. ”kjæreste-ting” sammen, og mange begynner å se på seg selv som et ordentlig par. For mange er den første ferieturen den store syretesten på et forhold. 42 % av de spurte mener at man skal vente til mellom 1 og 3 måneder før man booker billetter til Paris eller et annet romantisk reisemål. Men gutta er mer frampå. 22 % mener nemlig at det godt kan skje allerede etter 1 til 3 uker, sier Rinäs.

De fleste er enige

Mye av det samme gjelder å legge igjen tannbørsten. 45 % av de spurte som er åpne for å finne seg ny partner mener 1 til 3 måneder er riktig timing for å kreve sin plass på badet. Og det samme gjelder å møte familien.

– Det ser ut til at norske single er ganske samstemte. Tiden mellom måned 1 og 3 av datingen er da forholdet starter å utvikle seg til noe mer seriøst. Det er da vi synes det greit å dra på ferie sammen, legge igjen tannbørste og undertøy – og å møte famile og foreldre, fortsetter hun.

Det store spranget

Det er også mange som lurer på når det passer å ta det store spranget, si opp leiligheten og melde flytting? 32 % mener at man fint kan bli samboer etter 6 måneder, og 38 % mener det er lurt å vente mer enn ett år. Men her er det kjønnsmessige forskjeller. 43 % av jentene mener nemlig at man skal drøye over etter år, mot bare 28 % av gutta.

– Å flytte sammen med noen er en av de største avgjørelsene du tar i livet – kanskje den aller største. Derfor er det veldig lurt å ta den tiden du trenger til å bli godt kjent både med den andre og med seg selv, avslutter Linnéa Rinäs.