Til stede var et av verdens ledende skiforskere og professor II ved Idrettshøgskolen Hans Christer Holmberg, samt Boye Welde som er ansatt som 1. amanuensis ved Idrettshøgskolen, UiT, og er leder for "Forskningsgruppe for ferdighets og prestasjonsutvikling.

- De snakket om det å identifisere talenter for tidlig og at det sjeldent er bra. Det er for mange tilfeller der man topper/satser for tidlig på barn. De blir sjeldent seniorutøvere. Trenere, foresatte og foreldre bør vente til etter puberteten for å se hvem som kan nå langt innenfor idretten, sier leder i Nordreisa IL, Odd Hugo Pedersen.

Gjelder alle typer idrett

Opp mot 60 trenere og foreldre møtte opp i Saga skihus onsdag ettermiddag.

- Det var en veldig fin kveld. Seminaret handlet i hovedsak om alle typer idrett, men på slutten var den en del som omhandlet langrenn. Der gikk vi gjennom hvordan arbeidskravene på langrenns treninger har endret seg og professorene ga tips til hva som er lurt, sier Pedersen.

Feil å spesialisere for tidlig

- Temaet var svært spennende. Konklusjonen var at i noen idretter (sang, musikk etc.) kan det være en fordel å spesialisere seg tidlig, mens i de fleste andre idretter er det en fordel å spesialisere seg senere. Som regel når man ikke toppnivå før man er over tjue år, så det en fordel å drive med allsidighet så lenge som mulig. For tidlig spesialisering kan ødelegge talenter, sier Pedersen.

Oppfordrer andre idrettslag

Odd Hugo Pedersen tror Nordreisa IL og andre fikk en klar oppvekker etter seminaret.

- Ja, jeg mener det var mye nyttig for oss med tanke på idrettslaget og hvordan vi bør forholde oss til spesialisering og allsidighet. Vi har nå fått en god pekepinn på hvordan vi skal drive idrettslaget, og vi oppfordrer andre til å benytte seg av det samme tilbudet, avslutter Pedersen.