De to siste vintersesongene, og spesielt denne har det vært veldig mye hval i fjordene i Nord-Troms. Skjervøy har opplevd de reneste Klondyke-tilstandene på turistfronten de siste månedene som følge av folks trang til å se hvalene i fri utfoldelse.

At det er et forbigående fenomen har imidlertid de fleste vært innforstått med, og nå sier havforsker Aril Slotte sier til Havforskningsinstituttet.no at vinteren 2017-2018 kan bli den siste med mye sild i fjordene i Troms. Den blir ifølge Slotte sannsynligvis å overvintre andre steder neste år. Og da blir det dårlig med knølhval og spekkhogger også.

Slår seg sammen

Slotte viser til at den unge silda som står i Nord-Troms-fjordene for øyeblikket skal gyte for første gang i februar-mars. Og når den årsklassen er ferdige med det, tror Slotte at følgende skjer:

- Da slår den seg kanskje sammen med den eldre silda og trekker ut i havet. Da kan det hende at den ikke vender tilbake til fjordene i Nord-Troms til neste år. Dette er litt usikkert, og det er spennende å se hva som kommer til å skje, sier Slotte til Havforskningsinstituttet.no.

Se hvalen nå

Han sier at de som ønsker å se hval på nært hold i farvannene i Nord-Troms må kjenne sin besøkelsestid nå. Men han holder en mulighet åpen for at det fortsatt kan være sild, og dermed også hvaler å se, utenfor Skjervøy neste vinter også, noe blant andre fiskekjøper Roy-Arne Pettersen på Skjervøy også har tro på.

- Det kan hende at silda som står i fjordene i Nord-Troms oppretter sitt eget vandringsmønster og kommer tilbake til neste år. Vi utelukker heller ikke at den eldre silda som står ute i havet kan finne på å trekke inn i fjordene igjen, slik den gjorde da den dukka opp i Kaldfjorden og andre områder utenfor Tromsø for noen år sia. Tendensen i bestandens vandringsadferd tilsier likevel at vi kan gå mot en periode med overvintring i havet, avslutter havforskeren.