I det konstituerende kommunestyremøtet i Kåfjord fredag hadde Høyre og Frp inngått et valgteknisk samarbeid for å få inn en representant i formannskapet.

Men da avstemmingen fant sted, gikk i stedet plassen til Arbeiderpartiets Britt-Margrethe Pedersen og Høyre/Frp ble stående uten formannskapsplass. Jens-Aleksander Simonsen, leder i Kåfjord Høyre og kommunestyrerepresentant, bekrefter at han stemte imot sitt eget parti.

– Ja, det kan jeg bekrefte, sier Simonsen.

Men hvorfor han gjorde det vil ikke Simonsen ut med.

– Nei, min versjon av dette skal du få senere. Jeg vil ikke si noe mer før vi har hatt møte i styret til uka, sier Simonsen.

Gode og vonde

Han skjønner imidlertid at folk reagerer på at han som Høyre-leder i Kåfjord stemmer slik at partiet mister plassen sin i formannskapet.

– Ja, det skjønner jeg. Men jeg har som sagt ikke kommet med min versjon ennå.

– Har du fått reaksjoner fra folk?

– Det har jeg. Både gode og vonde, sier Simonsen.

Hadde en avtale

Kirsti Helene Blomli, den andre av Kåfjord Høyres nyvalgte kommunestyrerepresentanter og vedkommende som var tiltenkt plass i formannskapet, er rystet over fremgangsmåten til Simonsen.

– Vi hadde et valgteknisk samarbeid med Frp og den avtalen skrev Jens Aleksander Simonsen under på like før kommunestyret. At han så velger å bryte avtalen må han selv stå for. Men både vi og de andre partiene var rystet, sier Blomli, som har flere tekstmeldinger fra Simonsen i forkant av kommunestyremøtet som hun mener bekrefter at han støttet avtalen.

Nå står Høyre og Frp, som til sammen har tre representanter i kommunestyret, uten fast plass i formannskapet.

– Vi mister jo makt og innflytelse med dette. Vi fikk jo inn en representant i de andre utvalgene, men nå står vi utenfor formannskapet. Og om han gjorde dette fordi han har noe imot at jeg får plass i formannskapet, så kunne vi jo ha gitt plassen til Aud Marthinsen i Frp i stedet, sier Blomli.

- Ingen som skjønner noe

Blomli går langt i å antyde at Simonsen bør vurdere sin stilling.

– Jeg vet ikke. Hva gjør man? Vi har spurt Troms Høyre om dette og de slo fast at noe lignende har aldri skjedd i Høyre før. Men Simonsen må jo også selv vurdere dette når han ikke fremmer Høyres interesser. Ønsker han å jobbe for Høyre eller for Arbeiderpartiet? Hvordan kan styret stole på ham etter dette? Det er ingen som skjønner noe som helst, sier Blomli.

Simonsen selv er imidlertid klar på det punktet.

– Jeg tror ikke jeg blir ekskludert på grunn av dette nei. Det ser jeg ingen grunn til. Jeg har heller ikke tenkt å gi meg, forsikrer Simonsen.

- Uheldig

Leder i Troms Høyre, Geir-Inge Sivertsen, liker ikke det han hører fra Kåfjord.

Sivertsen har vært i kontakt med både Kirsti Blomli og Jens Aleksander Simonsen i etterkant av kommunestyremøtet. Han er klar på at saken er uheldig.

– Ja, jeg vil karakterisere det som både spesielt og uheldig at en avtale mellom to partier ikke blir overholdt av oss. Det er ikke sånn Høyre skal fremstå, sier Sivertsen.

– For tidlig

Han understreker at han ikke vet årsaken til at Simonsen stemte som han gjorde.

– Jeg har snakket med både Blomli og Simonsen, men kjenner ikke saken godt nok til å si noe om hvorfor dette skjedde, sier Sivertsen.

Han vil ikke si om oppførselen til Simonsen kan være en grunn til å ekskludere ham fra partiet.

– Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette kan få. Så det ønsker jeg ikke å kommentere nå.

Høy terskel

Vil fylkespartiet blande seg inn i denne saken?

– Jeg har bedt om en redegjørelse og så skal vi bistå med det vi kan av rådgivning. Men Høyre har en ganske høy terskel for å gå inn i slike lokale saker. Det må løses lokalt i Kåfjord av tillitsvalgte og folkevalgte, sier fylkeslederen, som syns det er mest alvorlig at en avtale med et annet parti – Frp – har blitt brutt.

– Ja, det syns jeg er verst. At man kløner det til for seg selv er nå en ting. Det skjer. Men her ødelegger man for andre også. Vi ønsker å påtale at vi i Høyre ikke skal opptre på denne måten, sier Geir-Inge Sivertsen.

Et unntak

Han tror imidlertid ikke at Høyre som parti blir skadelidende etter denne saken.

– Det er først og fremst snakk om lokale effekter. Hva tenker velgerne i Kåfjord? Heldigvis er dette unntaket. Jeg er ikke kjent med at noe tilsvarende har skjedd i Høyre, sier Sivertsen.

RYSTET: Kirsti Blomli mener det blir vanskelig å stole på Simonsen etter det hun mener er et avtalebrudd fra lokallagslederen. Foto: Privat