Flere utgifter for kirken og mindre kompensasjoner fra staten gjør at økonomien blir strammet inn i alle ni soknene.

-Dette handler om at bispedømmet har fått en lavere bevilgning enn det som trengs, i tillegg har vi et underskudd fra 2016 å forholde oss til, sier prost Hans Erik Schjøth om situasjonen bispedømmet nå befinner seg i.

Kutt i flere tjenester

-Det betyr for Nord-Troms at vi for øyeblikket har åtte prestestillinger, der soknepreststillingen står vakant, så vi har syv prester i arbeid i Nord-Troms. I løpet av sommer, høst vil det gå ned til seks prestestillinger, og soknepreststillingen vil holdes vakant. De faste prestene vil være trygg, men Kåfjord, som har vikar vil det ikke bli satt inn en ny prest når vikariatet går ut, sier Schjøth og fortsetter med at de har en krevende tid i vente.

Schjøth bedyrer at dette ikke betyr at Kåfjord vil stå uten prest, soknene rundt vil være med å betjene Kåfjord.

- Det betyr at antall gudstjenester vil gå ned rundt i prostiet, siden prestene rundt må bidra i Kåfjord.

Andre tjenester det vil gå utover er blant annet konfirmasjonsundervisning, hvor Schjøth sier at det sannsynligvis vil bli færre undervisningstimer, og man blir nødt til å kutte i betjening på sykehjem, men vil prøve å beholde en viss sykehjemstjeneste.

Skadekontroll

-Prestene og kirkevergene i prostiet vil sette seg sammen og gjøre konsekvensene minst som mulig, sier Schjøth, og sier videre at de skal prøve å fokusere på de viktige prestetjenestene, og at alle begravelser skal gjennomføres i rimelig tid.

Arbeidsnivået til prestene må heller ikke bli slik at det går utover helsa, vi har et ansvar å ivareta prestene, sier Schjøth. Prostiet skal begynne å planlegge sommer og høst, og kommer tilbake ved en senere anledning om hva som konkret blir å skje.

Skuffet Ordfører

Framtid i Nord var mandag formiddag i kontakt med menighetsrådsleder i Kåfjord, Eldbjørg Nilsen, som ikke ville gi noen kommentar angående saken.

Ordfører i Kåfjord, Sven O. Leiros sier det var skuffende å høre at de blir uten fast prest.

-Dette er jo ikke en hyggelig nyhet, presten har jo en viktig samfunnsrolle og prestens tilstedeværelse er viktig, forteller Sven O. Leiros, og sier videre at de ikke har fått noe beskjed om at Kåfjord blir uten prest i løpet av året.

-Jeg beklager sterkt at man er nødt til å høre slikt fra media, avslutter Leiros

Prost hans Erik Schjøth sier de prøver å gjøre det beste ut av situsjonen.
Ordfører Svein O. Leiros er skuffet over nyheten om kutt i prestestillingen. Foto: Torbjørn O. Karlsen