I innstillingen, som formannskapet har fått til behandling, skriver rådmannen blant annet følgende:

«Med svært lavt elevtall vil det verken være pedagogisk eller økonomisk forsvarlig å videreføre drift av Arnøyhamn skole og SFO».

Rådmannen skriver videre at hvis elevtallet skulle øke til over 10 elever, så vil man kunne vurdere å gjenopprette skolen igjen. Men kommunestyrerepresentant og Arnøyhamn-beboer Rolf Egil Larsen (Sp) vil ikke ha noe av forslaget.

Dette kaller jeg skrivebordsterrorisme av samme type som skolen i Årviksand har vært utsatt i mange år. Nå er det skolen i Arnøyhamn som de skal til livs. Forslaget kan ikke tolkes på annen måte, sier Larsen.

Ikke alternativer

I forslaget fra administrasjonen går det fram at de alternative skoletilbudene vil være barneskolen på Skjervøy eller privatskolen i Årviksand. Men Rolf Egil Larsen anser ikke noen av delene som et alternativ. Det gjør heller ikke foreldrene ved skolen, som alle har skrevet under på at skolen må bestå.

– Årviksand er en privatskole og foreldrene i Arnøyhamn har både krav på, og er interessert i, et offentlig skoletilbud til sine barn. Og når det gjelder å sende seksåringer med buss og ferge til Skjervøy, så er det bare å se på geografien. Hadde vi hatt en fastlandstunnel, så hadde det vært noe annet. Men med veiene og rassituasjonen så er det vanskelig å unngå å drive skole i Arnøyhamn, sier Larsen.

Han sier at elevtallet med skolen er på fem, men at det kan dobles før høsten 2016.

– Det er ekstra uheldig at forslaget kommer nå. Vi har nemlig tatt initiativ til å kartlegge alle fritidshusene her slik at vi kanskje kan få folk og barnefamilier til bygda. Med et slikt forslag blir det ikke akkurat enklere.

Ønsker samarbeid

Ordfører Ørjan Albrigtsen, selv fra Årviksand, bekrefter at formannskapet har fått forslaget fra Rådmannen på bordet.

– Jeg registrerer at det er lagt fram, ja. Vi har tiden fram til 30. november til å jobbe med det. Det er et forslag fra rådmannen og vi jobber med flere alternativer, men det blir ikke rett av meg å kommentere det nå, sier Albrigtsen.

Rolf Egil Larsen sier at Senterpartiet vil kjempe mot en skolenedleggelse og at de vil ha et bredest mulig forlik i kommunestyret.

– Vi ønsker flest mulig av de andre partiene med oss og har allerede tatt initiativ for å få til et samarbeid. Vi er klar over at dette er en vanskelig sak, med den økonomiske situasjonen Skjervøy er i. Det som er ekstra uheldig med slike forslag er at hvis vi skulle få flertall for å beholde skolen, så er det kanskje andre ting som må vike. Da får bygda skylda for det og da setter man bygda i et dårlig lys, sier Larsen.

Skolen er viktig

Ordfører Albrigtsen er klar på at han skjønner viktigheten av skole i bygda.

– Det med skole er følsomt. Skolen betyr enormt mye for en bygd som Arnøyhamn, men vi vet ikke ennå hva resultatet blir.

Vil skolestrukturen i Skjervøy bli et tema i lokalpolitikken nå?

– Ja, det blir jo det nå når dette forslaget er fremmet. Så får vi se hvilke muligheter vi har, sier Albrigtsen.

Skal man komme i mål med tiltaket så forutsetter rådmannen et kommunestyrevedtak tidlig til neste år.

Sparer fire millioner

Rådmann Cissel Samuelsen foreslår ikke skolekutt med lett hjerte.

Vi foreslår å legge ned Arnøyhamn skole, barnehage og SFO fra 1. august 2018. Det sparer vi rundt regnet fire millioner kroner på, sier Samuelsen.

Transportutgiftene vil dog øke, men Samuelsen sier at kommunen er nødt til å spare inn.

– Vi kommer med et slikt forslag fordi vi legger inn store investeringer i budsjettet for 2016 og i økonomiplanen fram til 2019. Skal vi håndtere investeringene og økte driftskostnader så er dette ett av forslagene for å komme i havn.

Forstår du at folk reagerer på kuttforslaget?

– Ja, det gjør jeg. Og jeg forventer også reaksjoner. Det er det punktet i budsjettet som alle politiske jobber med og som blir en utfordring for dem. Det er absolutt det tiltaket som er sårest og mest omdiskutert, sier Samuelsen.

KJEMPER IMOT: Rolf Egil Larsen (Sp) vil ha et bredt forlik i kommunestyret for fortsatt skole i Arnøyhamn. Foto: Torbjørn O. Karlsen