Mandag ble det kjent at flere veiprosjekter i Troms fylke ikke ble tatt med i Nasonal tranportplan som fagmyndighetene overleverte samferdselsministeren. Blant annet var videre utbedring av E8 i Skibotndalen ute.

Ordfører Knut Jentoft er svært skuffet og overrasket over vurderingene fagmyndighetene kommer med i Nasjonal transportplan.

- E8 gjennom Skibotndalen er en svært viktig veistrekning som går til Finland og videre ut i Europa, påpeker Jentoft, og er svært kritisk til vurderingene med tanke på næring og infrastruktur i regionen.

Mot mer sentralisering

Jentoft er også svært skuffet over at E6 mellom Storfjord og Hatteng er tatt ut av NTP, og er rystet over holdingen som veisjef Torbjørn Naimak uttaler i media at fylket har seg selv å takke for dette når de ikke sier ja til bomfinansiering.

- Ta veistrekningen mellom Balfjord og Storfjord foreksempel. Dette er eneste veistrekning mellom to bygder, og forventer man at det skal være en bomring for å besøke folk i nabobygda, spør han seg.

Jentoft kan registrere at ved de fleste bomringer i landet, så er det omkjøringsmuligheter utenom stamveinettet.

- Men for oss er det ikke tilfelle, påpeker han.

Ordføreren i Storfjord mener at føringene i Nasjonal tranportplan er nok et ledd i en ønsket sentraliseing.

Stikk i strid

Også tidligere ordfører i Storfjord, Sigmund Steinnes er overrasket. Og han legger ikke skjul på skuffelsen over det fagmyndighetene legger opp til

- Det er stikk i strid med det politikerne tidligere har vedtatt og bestemt, mener han.

Steinnes sier at norske og finske myndigheter har blitt enige om å ruste opp veinettet fra Nord-Finland til Tromsø, også omtalt som nordlysveien.

- Nå har finske myndigheter bestemt at de skal starte opprustningen av veinettet på finsk side, så skal vi kutte vår del av avtalen, sier en skuffet Steinnes.

Den tidligere ordføreren ser også at E6 mellom Balsfjord og Hatteng også er borte, og mener at Troms fylke er den store taperen i den nye transportplanen. Steinnes sier at dette vil ramme regionen på alle mulige måter.

Opp til politikerene

Nå skal de politiske partiene jobbe med transportplanen, og Steinnes kan opplyse at de kommer til å jobbe tett i mot både fylkespartiet og mot Arbeiderpartiet sentralt.

Steinnes forventer også at regjeringspartiet som kom med store lovnader for Troms fylke og landsdelen nå tar ansvar og sikrer de planlagte veiprosjektene i regionen.

Ordfører Knut Jentoft erkjenner at dette er en sak som en ordfører, et formannskap eller et kommunestyre alene ikke vil nå opp med, og sier at saken må tas opp på et høyere plan.

- For meg er regionrådet det organet som saken først må tas opp i, sier Jentoft.

Både tidligere og nåværende ordfører er skuffet og overrasket over at veiprosjekter i Storfjord er tatt ut av NTP Foto: Jan Arild Hansen