Miljøpartiet de grønnes førstekandidat reagerer på Senterpartiets utspill i Framtid i Nord forrige tirsdag om bærekraftig reiseliv. Førstekandidat Sandra Borch tok til orde for å få på plass distriktsutviklingsmidler for å hjelpe reiselivet i Nord-Norge. Men MDG har en annen medisin.

- Å snakke om distriktsutviklingsmidler er en gammeldags tenkemåte. Det er ikke det vi trenger, sier Nerberg.

Tiltak som fungerer

Lyngsværingen, som selv er fjellfører av yrke, mener en statlig, overordnet plan er en bedre ordning for landet som helhet.

- Skal du få ting til å skje, så er redusert arbeidsavgift og lavere skatt for selvstendig næringsdrivende målrettede tiltak som fungerer for små- og mellomstore bedrifter. Innovasjon Norge gjør en god jobb med å markedsføre Norge i utlandet, men man har ikke en fells satsing på bærekraftig reiseliv. Det etterlyser jeg, sier Nerberg, og fortsetter:

- Vi ønsker ikke dette fordi MDG vil at staten skal være sterk og tydelig overalt, men fordi mye av reiselivet, som jeg representerer, og de bedriftene som driver på en bærekraftig måte – er små. Da er det vanskelig å samle økonomiske muskler og generell kraft til å løfte sammen. Da trenger vi hjelp fra staten, sier Nerberg.

Kampforestilling

Nerberg er klar på at man trenger tiltak som funker over hele landet, ikke bare i Nord-Norge.

Senterpartiets tenkemåte er at vi trenger hjelp her i nord. De er låst i en kampforestilling om sentrum – periferi, men vi vil ha tiltak som kan funke over hele landet, uavhengig av hvor du er her.

MDG-kandidaten mener at Lyngen har blitt en spydspiss i skiturismemarkedet nasjonalt.

- Den posisjonen må statlige myndigheter ta alvorlig og hjelpe oss å forvalte den posisjonen på en god måte. Slik at flere kan ta del i suksessen, samtidig som vi ikke overutnytter vårt potensiale, sier Nerberg.