Skjervøy privatiserte den kommunale vaskeritjenesten for ett år siden. Nå er den tilbake på kommunale hender.

For etter bare ti måneder med vasking hos en privat aktør, Breeze Troms, så sa kommunen opp avtalen med bedriften fra 1. april i år. Konklusjonen fra administrasjonen i Skjervøy kommune, som kommunestyret tok stilling til i går, var at tjenesten var både for dyr og for dårlig. Blant annet var ifølge kommunen mye av leietøyet slitt og utvasket og det private tøyet til beboerne på helseinstitusjonene på Skjervøy ble slitt og misfarget.

– Vi bommet

Flertallet vedtok dermed å ta tilbake vaskeritjenestene og starte opp igjen i vaskerilokalene like ved rådhuset. Driftskostnader på en million kroner årlig og en engangsinvestering på rundt 300.000 blir kostnadene. Det var ordfører Torgeir Johnsen fornøyd med.

– Vi har prøvd å konkurranseutsette det og vi trodde vi gjorde det rette sist. Men det viste seg at vi bommet. Med tanke på at vi gjenoppretter 1,5 arbeidsplasser på Skjervøy, så tror jeg det er fornuftig med kommunalt vaskeri. Og jeg tror også det blir det rimeligste på sikt, sier Johnsen.

– Kvaliteten og prisen på det kommunale vaskeritilbudet er godt. I tillegg får vi arbeidsplasser tilbake til kommunen, sa Aps Øystein Skallebø.

Et mindretall i kommunestyret, med Kystpartiet, KrF og SV ville ha vaskeritjenestene ut på anbud, med et klart mål om at Skjervøy Asvo skulle ende opp med oppdraget. Men Johnsen var fra talerstolen klar på at man måtte benytte sjansen nå til å få vaskeriet tilbake på kommunale hender.

– Hvis vi lar dette toget gå, så får vi aldri gjenåpnet det kommunale vaskeriet. Dette er en unik sjanse, sa Senterparti-ordføreren.

– Rotet det til

Vidar Langeland (Frp) mente det var vanskelig å vedta et kommunalt vaskeri uten at det forelå et mer detaljert kostnadsoverslag. Han var også kritisk til måten anbudsjobben ble utført av administrasjonen i kommunen.

– Det er synd at når vi for første gang prøvde oss og privatiserte en kommunal tjeneste, så rotet administrasjonen det til, sa Langeland fra talerstolen.

Selvkritikk

Rådmann Cissel Samuelsen tok da også selvkritikk.

– Vi har tidligere beklaget at ikke anbudsgrunnlaget var godt nok. Vi hadde tidspress. Men selv om det ble dyrere enn beregnet, så var bare pris en av årsakene til at vi sa opp avtalen. Kvaliteten var heller ikke god nok, sier Samuelsen.

– Det kan være at det var litt dårlig grunnlag fra kommunen sin side med tanke på hva vi spesifikt ba om pris på, sier Torgeir Johnsen.

Vurdere nøye

– Har kommunen brent seg med tanke på nye privatiseringsrunder?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi var nok spesielt uheldig denne gangen ettersom det ikke er andre alternativer enn Breeze for å ta vaskeritjenester i vår region. Vi skal være åpen for konkurranseutsetting også i fremtiden, men det er viktig å tenke seg godt om og se at det er flere tilbydere, sier Johnsen.

Framtid i Nord har forsøkt å få tak i Breeze Troms for en kommentar, men vi har ikke lyktes å få kontakt.