Spillende trener for Skjervøy IKs a-lag, Reidar Waage, er rystet når vi snakker med han, mandag kveld. Da er det syv timer siden han fikk beskjed om at Chuksonyedika "Chuks" Agbakwue (27), den nigerianske midtbanespilleren til SIK gjennom flere fire, er hentet av politiet og sendt sørover.

– Jeg satt hos frisøren da telefonen begynte å dure i lomma. Jeg lot den være til jeg kom ut, men skjønte raskt at dette var noe alvorlig. Svenn Johansen (trenerkollega i SIK, red.anm.) hadde lagt igjen ti ubesvarte anrop.

Ble brutt

Waage ringte opp kollegaen, som fortalte at Chuks hadde blitt hentet.

– Vi startet straks å ringe rundt til de vil har av kontakter, og det ble raskt klart at Chuks var sendt med et fly allerede klokken 13.30 og var på Tranum, et mottak der man plasserer de som skal raskt ut av landet.

Reidar Waage sier de har snakket med spilleren selv.

– Svenn fikk fem minutter på telefonen med ham. Han rakk å fortelle at han skal ha et møte med advokater i morgen, og så ble de brutt. Da var de fem tilmålte minuttene vi fikk ute, sier Waage oppgitt.

Har jo lurt

Klokken 16.30 var a-lagstroppen i Tromsø samlet til trening.

– Svenn klarte bare å si Chucks. Han brukte minutter på å få fortalt hva vi vet. Og ikke et øye var tørt i den garderoben. Det vi driver med er en lek, men i dag ble det bare så alt for alvorlig.

Laget har lenge undret seg over at ikke Agbakwue ikke har fått permanent opphold i Norge.

– Vi har jo lurt på det, men aldri fått noe svar. Og Chuks har jo bare holdt på som han pleier. Laga liv, vært den aller mest omtenksomme av alle. Den som ringer og bryr seg, håndhilser på alle treninger, sprer liv i bilen på tur til og fra kampene. Senest på tur hjem fra Alta etter tap for Bossekopp, satt han i baksetet og sang med til alle sangene. Vi har jo lurt på om han viste noa alt da, men han sa i alle fall ikke noe.

– Har ingenting

Waage legger ikke skjul at klubben har stilt ekstra opp for spilleren.

– Chuks eier ingenting, sier han, før han brister i gråt.

- Ingenting...

– Senest i helga samla vi mat til ham i en pose etter helga. Han gir oss så masse tilbake, og prøver å stille opp med det vi kan.

Engasjerte spillere

Nå har laget mobilisert. Med seg har de fått Christer Johnsgård, kjent fra NRKs Påskemorgen og som spiller for TUIL og FK Senja.

– Christer ba selv om å få bidra, og vi er naturligvis svært takknemlig, sier Reidar Waage, som selv spilte med Johnsgård i TUIL.

Chuksonyedika "Chuks" Agbakwue har et barn på Skjervøy fra et tidligere forhold. Før han ble hentet av politiet hadde han tilhold i Målselv.

– Det er mye som er galt i denne saka, men det verste akkurat nå er at vi ikke en gang fikk muligheten til å si adjø. De har bare rykket han bort.

SAMMEN: Skjervøy spillere har fått Christer Johnsgård fra FK Senja med i kampen for å beholde sin venn og spiller. Foto: Rune Robertsen