Før helga var Martin Henriksen på Skjervøy, blant annet for å diskutere regjeringens forslag til ny energilov med Ymber-styreleder Halvar Solheim.

Blant annet ligger det inne i lovforslaget et krav om ”selskapsmessig og funksjonelt skille mellom strømnettvirksomhet og annen virksomhet for alle nettselskap”. Det vil få store følger for Ymber, mener Solheim.

– Ja, det betyr at vi må lage egne selskaper for nett, fiber og produksjon – med egen ledelse og eget styre for alle selskapene. Det betyr en byråkratisering av virksomhetene som vil koste oss betydelig, sier Solheim.

Mer fornuftig

Han anslår de økte kostnadene til mellom to-fire millioner kroner.

– Dette er penger som eierne kunne brukt til mer fornuftige ting, sier Solheim.

Ymber-eierne er Troms fylkeskommune, de fire Nord-Tromskommunene Kvænangen, Kåfjord, Nordreisa og Skjervøy, samt Loppa og Kautokeino. Ordfører Øyvind Evanger tok i et leserinnlegg i forrige uke opp problemene den nye loven innebærer for Ymber, med mulig oppdeling av selskapet som en konsekvens.

Sentralisering

Den faren ser også Aps stortingsrepresentant Martin Henriksen.

– Jeg mener at regjeringen overser de lokale konsekvensene ved å kreve funksjonelt skille i selskapene. Å ha helt lukkede rom mellom hver virksomhet passer kanskje for store kraftselskaper som BFF og Hafslund, men er lite egnet i små selskaper i distriktene, som Ymber.

Henriksen har tenkt å ta dette opp med olje- og energiministeren.

– Jeg mener dette vil føre til økt sentralisering og det må vi politikere kjempe imot, sier Henriksen.

Nedbemanning?

Halvar Solheim ser også problematikken rundt hvordan man disponerer de ansatte i bedriften.

– For eksempel så kan ikke de ansatte i nettdelen til Ymber leies ut til annen virksomhet innad i Ymber, eller der Ymber er medeier. Det kan i neste omgang bety at vi når vi har ledig kapasitet så kan man ikke sette de inn i ekstraarbeid et annet sted i driften vår. Da er det grunn til å frykte at det nedbemanning kan bli resultatet. Og faren for at deler av virksomheten blir solgt bort er også til stede, sier Solheim.

IKKE BRA FOR DISTRIKTET: Før helga var stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) på Skjervøy for å snakke med Ymber-styreleder Halvar Solheim. Her er de to flankert av Skjervøys Ap-topper Irene Toresen og Øystein Skallebø. Foto: Skjervøy Ap Foto: Skjervøy Ap