Han har opprettet enkeltmannsforetaket Tor Larssen Gravsteinrenovering med adresse Skinnelv ved Lyngseidet.

– Jeg tilbyr oppretting, rensing og sikring av gravsteiner samt oppgradering av skriften på steinene, forteller Larssen.

Han er godt fornøyd med hvordan tilbudet er blitt mottatt lokalt.

Næringsfondet i Lyngen har støttet etablering av bedriften med 20.000 kroner til kjøp av verktøy. Han har så langt investert for drøyt 30.000.

Steinfagarbeider

Larssen har siden 1996 fjorten års erfaring med gravsteiner. Han var i 1996 med på å starte et firma på Furuflaten, men trakk seg ut etter tre år.

Han har formell kompetanse som steinfagarbeider.

– Jeg tilbyr all slags renovering av gravsteiner etter at garantitida på to eller fem år fra leverandøren er utløpt. Når jeg er ferdig med arbeidet, framstår gravsteinen som ny. Unntaket er hvis deler av steinen er blitt tært bort.

Larssen kan friske opp skriften på steinen ved bruk av lakk, eventuelt ekte gull om ønskelig.

– Hva blir prisen for kundene?

– Snittprisen per oppdrag i mai måned lå på rundt 2.500 kroner. Jeg har renovert 10-11 steiner, de fleste på Eidebakken og noen i nabokommuner.

Sesongbetont

Arbeid på kirkegårder blir nødvendigvis noe sesongbetont. Tor Larssen satser på å komme i gang i april/mai og kan jobbe til langt ut på høsten. Hinderet er mye snø rundt gravstøttene.

– Jeg får på kirkegården på Eidebakken låne redskapsrommet når jeg har behov for å stå under tak.

Lovpålagt

Larssen registrerer at mange gravsteiner på Eidebakken har behov for renovering. Sikring av steiner er lovpålagt og er i utgangspunktet pårørendes ansvar.

– Hvordan blir omsetningen i 2018 når du får jobbe et helt år?

– Jeg bør havne på over 400.000 kroner brutto. Jeg er tilfreds med oppstarten, men har behov for flere oppdrag.

Tor Larssen kan se tilbake på bred yrkeserfaring, blant annet med grunnleggende geologi og edelsteiner fra 2012 til 2014 i Namibia.