En ny undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Gule Sider viser at en av tre nordmenn har dårlig samvittighet for eget mobilbruk. Det gjelder spesielt overfor barna.

36 prosent av de som deltok i undersøkelsen svarer på spørsmål om vi opplever dårlig samvittighet overfor familie eller venner fordi vi ikke legger vekk telefonen, at dette forekommer ofte eller en gang i blant.

Verst for småbarnsforeldre

De som sliter mest med dårlig samvittighet er småbarnsfamilie. 57 prosent at de opplever dette tidvis eller oftere. 64 prosent av småbarnsforeldrene oppgir at de får dårlig samvittighet overfor barna, mens 60 prosent av de med store, hjemmeboende barn sier det samme.

– Barna blir lett skadelidende for de voksnes mobilbruk. Det er tydelig at dette er noe mange føler på, men likevel sliter med å endre. Med nyheter, sosiale medier, TV og jobb i mobiltelefonen, blir det lett til at vi søker oss dit i ledige stunder, sier Erik Neergaard, marketing manager i Gule Sider.

Lettere for eldre

Eldre tar lettere på mobilbruken. I aldergruppen over 55 år svarer 80 prosent, 8 av 10, benektende: de har ikke dårlig samvittighet hverken overfor familie eller venner.

– Det ser ikke ut til at den eldre garde har særlig betenkeligheter med å trekke frem mobilen i de fleste sammenhenger. Mye av forklaringen ligger nok i at de ikke lenger har barn som bor hjemme, og dermed ikke har så mange å ha dårlig samvittighet for. Men grunnen kan også være at de generelt bruker telefonen mindre, sier Neergaard.

De som ikke har stiftet familie havner litt mellom de to øvrige gruppene. Godt over halvparten, 53 prosent, av disse sier de ikke har dårlig samvittighet.

– Det ser ut til at barn og familieliv er et arnested for mye dårlig samvittighet, på mobilfronten som på mange andre områder. Vi føler at vi ikke er nok til stede for barna våre. Det er kanskje verdt å tenke på neste gang vi bare ”må” klikke oss inn på Facebook, legger han til.