Framtid i Nord tok derfor kontakt med noen reiselivsaktører i regionen for å høre om de tror det er behov for et lokallag i NHO, og ellers hvordan de mener samarbeidet mellom reiselivsbedriftene fungerer.

Jane Johansen er daglig leder på Bios Café og har tidligere vært styreleder i NHO Reiseliv Nord-Norge. Hun ser ikke behovet for et lokallag i Nord-Troms.

- Lokallagene i NHO er der for at alle bedriftene skal føle seg ivaretatt av organisasjonen. Vi har vært medlem i NHO i mange år, og jeg synes vi har blitt veldig godt ivaretatt. Derfor tror jeg ikke det er et behov for et lokallag i Nord-Troms, sier Johansen til Framtid i Nord.

- I tillegg koster det mye tid og penger å drive et lokallag, legger Johansen til.

- Godt samarbeid

I dag er det et godt samarbeid mellom reiselivsaktørene i Nord-Troms, i følge Johansen.

- De siste årene har det blitt et godt samarbeid mellom reiselivsbedriftene i regionen. Bedriftsnettverket «Rundt neste sving» i Sørkjosen er et eksempel på det, sier Johansen.

LES MER: Skal selge hverandre

Johansen roser NHO Reiseliv og mener alle reiselivsbedrifter bør bli medlem.

- Det er mange fordeler med å bli medlem i NHO. De arrangerer blant annet møter, messer, kurs og har egne innkjøpsordninger for medlemsbedriftene. I tillegg er det enklere å komme i kontakt med andre reiselivaktører når en deltar på for eksempel messer.

Behov for bedre samarbeid

Jan-Harald Tørfoss er bonde og driver Tørfoss Fiskecamp i Reisadalen.

- Jeg har ikke egentlig en mening om vi bør ha et lokallag i NHO, men jeg tror vi bør ha et bedre samarbeid mellom reiselivsbedriftene i regionen, sier han.

Tørfoss Fiskecamp er ikke medlem i NHO Reiseliv.

- Jeg vet ikke så mye om NHO, men jeg tror ikke organisasjonen har så mange fordeler for Tørfoss Camping og andre mindre reiselivsbedrifter. Jeg mener derimot at vi burde hatt et bedre samarbeid mellom reiselivsbedriftene i regionen, men det virker som om det er vanskelig å få til, sier Tørfoss.

- Vanskelig med samarbeid

Tørfoss forteller at Troms reiseliv arrangerer møter mellom de lokale reiselivsbedriftene omtrent to ganger i året.

- Noen få ganger i året er det møter mellom reiselivsbedriftene. Alle bedriftene er enige om det meste, og vi bestemmer oss for å ta tak i forskjellige saker. Problemet er at ingen av oss engasjerer oss til å drive et samarbeid videre, og derfor skjer det ikke så mye likevel.

Nordreisa kommune har tidligere også prøvd å få til et samarbeid mellom reiselivsaktørene, i følge Tørfoss.

- Det vi trenger i Nordreisa eller i hele Nord-Troms er en person som ønsker å koordinere og ta tak i dette. I dag har vi ingen struktur på samarbeid mellom reiselivsbedriftene og derfor skjer det heller ingenting. Det hjelper ikke at det kommer noen fra Tromsø og holder møter for oss – vi må selv engasjere oss og finne en lokal person som ønsker å jobbe fram et samarbeid mellom reiselivsbedriftene, avslutter Tørfoss.

Har du en mening om denne saken? TIPS OSS! Send e-post til nyhet@framtidinord.no eller SMS/MMS til 2399 med kodeord FIN TIPS

Jane Johansen mener det er et godt samarbeid mellom reiselivsbedriftene i dag. Foto: Martin Hauken Johannessen