I dagens kommunestyre skulle representantene ta stilling til om man skulle stille styreleder og styret ansvarlig for pengene kommunen tapte da Skjervøy Sjømat AS gikk konkurs.

Rådmannens innstilling var at Skjervøy kommune ikke skulle gå videre med saken, basert på advokat Harald Pleyms vurdering om at "et erstatningsansvar juridisk sett vurderes som tvilsomt". Og flertallet i kommunestyret støttet rådmannens innstilling, men mot Frp og Senterpartiets fire stemmer.

- Ikke måten

Kommunestyret hadde selv bedt om en juridisk vurdering av om styret eller styreleder i Skjervøy fiskeriutvikling kan holdes erstatningsansvarlig i etterkant av konkursen i Skjervøy Sjømat. Det springende punktet er et lån på 4,5 millioner kroner som ble gitt til Skjervøy Sjømat og som ble brukt til leasing av utstyr - en leasing som ikke var i samsvar med forutsetninga for lånet, som var vedtatt av styret i Skjervøy Fiskeriutvikling AS.

Vidar Langeland (Frp) var klar på at man ikke kunne legge saken død nå så lenge politiet fortsatt jobber med hele saken rundt disponeringene til Skjervøy fiskeriutvikling - herunder også Skjervøy Sjømat-saken.

- Dette er ikke måten å sette punktum for den største politiske skandalen i Skjervøy kommunes historie. Advokat Pleym er klar på at styreleder har utvist erstatningsbetingende uaktsomhet i denne saken. Sitter man i et styre i et aksjeselskap, så er det et stort ansvar, sa Langeland.

For all evighet

Skjervøy Fiskeriutvikling ble i sin tid opprettet som et kommunalt fond som skulle forvalte de 15 millionene Nergård ga Skjervøy kommune etter at konsernet sa takk for seg i kommunen. Langeland var realist i forhold til å få tilbake noen av de millionene.

- Nergård-pengene er sølt bort for all evighet. Det er vi vel alle enige om. Men vi kunne i det minste prøve å få tilbake litt av det vi har brukt på denne saken.

LES OGSÅ:

Utenkelig

Ordfører Ørjan Albrigtsen var imidlertid kategorisk på at rådmannens innstilling måtte følges og at styreleder i Skjervøy fiskeriutvikling, Roy Waage, ikke skulle bli utsatt for et søksmål.

- Jeg anser det som svært lite aktuelt å gå til søksmål mot styreleder. Det er utenkelig at kommunen skal gjøre det. Jeg støtter innstillingen, og så får politiet gjøre de vurderingen de skal, sa Albrigtsen.

Langeland fikk Senterpartiet med seg i avstemningen, men det ble likevel bare fire stemmer imot rådmannens innsstilling. Varamedlemmene som skulle møtt opp for de som var erklært inhabil i de to gruppene stilte ikke fulltallig opp og dermed var partiene representert med fire istedenfor syv representanter, som de normalt er.

VILLE KJØRE SAK: Frps gruppeleder Vidar Langeland ville ikke at kommunen skulle slippe Skjervøy Sjømat-saken. Foto: Torbjørn O. Karlsen