Inger Marie Olsen, regional prosjektleder for Troms og Finnmark, og Eline Sannes Riiser, Nasjonal koordinator Nasjonalforeningen for folkehelse, var mandag på Sonjatun for å holde oppstartsmøte for de fire andre kommunene i Nord-Troms.

Prosjektet går ut på å få frivillige til å bli aktivitetsvenner for mennesker med demens, hvor de skal gjøre aktiviteter sammen. Tilbudet skal være et supplement til det offentlige tjenestetilbudet. Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen er det å være aktivitetsvenn enkelt, du trenger bare gjøre noe du liker sammen med en som har demens. For eksempel gå tur, dra på kino, fiske eller noe så enkelt som en prat over en kopp kaffe.

Aktivitetsvenn er, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen, et tilbud for demenssyke, som skal bidra til økt livskvalitet for personer med demens i samarbeid med frivillige – både hjemmeboende og personer som bor på sykehjem.

God rekruttering så langt

- Ryktet har gått i hele Nord-Troms om at den nystarta demensforeningen i Nordreisa har gjort et godt arbeid i rekrutteringen av medlemmer. Jeg har aldri opplevd at en forening har rundt 30 medlemmer før foreninga faktisk har startet opp, sier Olsen om den lokale demensforeninga.

Det var Nordreisa demensforening som tok initiativ til dette møtet. De er i dag vertskap for de øvrige kommunene.

- Dette er et tilbud til mennesker med demens, både de som bor hjemme og på sykehjem, sier prosjektlederen.

Olsen forteller at aktivitetsvenner må gjennomgå kurs, så de får skolering og vil være en del av nettverket rundt prosjektet.

Flere kommuner med på prosjektet

- Ledelsen i kommunen må være med på prosjektet, siden det kun er kommunen som vet hvem som trenger, eller er interessert i tilbudet, sier hun.

Så langt i Nord-Troms har Skjervøy og Lyngen startet med aktivitetsvenn. Kåfjord kommune har også inngått samarbeidsavtale, og er klar for oppstart av ordningen. Storfjord kommune har vedtatt politisk at ordningen skal etableres hos dem, når de har fått på plass ei arbeidsgruppe.Nordreisa vedtok etter møtet å bli med i ordningen, så da gjenstår det bare om Kvænangen, som allerede har gitt positive signaler, også vil inngå samarbeidsavtale. Hvis alle seks kommunene blir med, er Nord-Troms den første regionen i Nord-Norge, hvor alle kommunene er med.

- Det ville vært rart om kommunene ikke melder seg på, sier Olsen.

- Kommunen vil kunne gi et bedre tilbud til både demente og frivillige, det kan være en lang periode mellom diagnose og sykehjem, og det er lite med tilbud for dem, sier Riiser.

Frivillige

I de fleste kommunene i Norge, som har frivilligsentraler, er det disse som organiserer tilbudet. Slik er det i Lyngen og slik vil det også bli i Kåfjord, Nordreisa og eventuelt Storfjord.

Birger Solbakken, leder ved Nordreisa frivillighetssentral, sier de skal koordinere de frivillige.

- Frivillighetssentralen skal koordinere aktiviteter i prosjektet, og ønsker at så mange som mulig vil delta, sier Solbakken og forteller at de som er interessert gjerne må kontakte frivillighetssentralen.

Det var Nordreisa demensforening som tok initiativ til dette møtet. De er i dag vertskap for de øvrige kommunene.