En utredning av kommunesammenslåing mellom Alta, Kautokeino, Kvænangen og Loppa ble onsdag offentliggjort.

Rapporten – som er utarbeidet av PricewaterhouseCoopers (PwC) skal være en del av beslutningsgrunnlaget når kommunene skal ta beslutning om ny kommunestruktur.

PwC konkluderer med en anbefaling for Kvænangen og gå i en ny prossess med Loppa og Alta. De ser at det er flere fordeler enn ulemper, blant annet med begrunnelse i økonomi.

”Det eneste som kan sikre kommunene samme forutsigbare inntektsnivå som i dag er faktisk at de slår seg sammen”, står det i konklusjonen.

Gir ikke grunnlag

Ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap) har lest rapporten. Han har ikke endret ståsted og vil fremdeles kjempe for Kvænangen som egen kommune.

– Jeg kan ikke være med på denne konklusjonen når jeg mener reformen Stortinget har lagt opp til ikke gir et godt nok grunnlag i utgangspunket. Stortingsmeldingen om nye oppgaver gir ikke kommunene noe mer selvråderett eller store muligheter for vekst og utvikling. Det nye inntekstsystemet er heller ikke klart, sier han.

Unisont nei

Sist onsdag var det folkemøte om kommunesammenslåing i Burfjord. Ordføreren sitter igjen med et inntrykk av at det var en unison motstand mot sammenslåing.

– En på møtet snakket om trivselsfaktor. Rapporten som er kommet tar for seg tall fra SSB, demografi og stortsett opplysninger man kan laste ned fra internett. Men hvor mange Kvænangsværinger har de egentlig snakket med? Hva synes de om sin egen kommune? Og er løsningen å slå oss sammen slik at vi blir på størrelse med Hordaland og Belgia? spør han.

Samisk utfordring

Formålet med utredningen  har vært å vurdere konsekvenser, fordeler og ulemper ved en sammenslåing av disse fire kommunene.

Utredningen viser at det er flere viktige positive konsekvenser ved en sammenslåing.

Ifølge PwC vil det bli større fagmiljø i hver enkelt tjeneste, tilgang på mer spesialisert kompetanse, større økonomisk fleksibilitet, og muligheter for å bli en sterkere regional aktør.

– Derfor kan jo noen si: burde vi ikke slå oss sammen? Men jeg tror det vil føre til en kjempesentralisering. Vi er tjent på å stå alene. Det betyr ikke at vi skal stoppe utviklingen. Vi må fylle på med nye verktøy i verktøykassa, men da gjennom samhandling og samarbeid med andre kommuner. Jeg tror ikke kommunereformen er det verktøyet vi trenger.

PwC har tatt bort Kautokeino fra den først foreslåtte storkommunen, på grunn av deres sterke samiske identitet. Fra et språklig, kulturelt og demokratisk perspektiv framstår det hverken som realistisk eller rasjonelt.