Nå frykter bygdefolk at han takker for seg og legger ned Lenangen Helsesenter i Sør-Lenangen.

- Jeg fortsetter på senteret. Forutsetningen er at Lyngen kommune gir meg rammebetingelser, som gjør at videre drift er attraktiv for meg.

Schousgaard veier opp mot hva han kan oppnå i sammenlignbare stillinger som lege i sluttlønn, overlegelønn og arbeidsbetingelser i Tromsø og andre byer i Norge.

Livsverk

- Jeg har bygget opp legetjenesten i ytre Lyngen. Det er som et slags livsverk for meg. Likevel kan jeg ikke forsvare å drifte noe som er åpenbart urimelig i forhold til mine personlige økonomiske utgifter.

Han påpeker at drift ute i distriktet vil koste litt i form av subsidiering, uansett hvordan man snur og vender dette.

- Per i dag synes kommunen ikke innse at det koster litt økonomisk å sikre kontinuitet i legetjenesten med faste legespesialister. Dette vil trolig komme mangfold tilbake på andre områder.

Lavere fravær

Han har inntrykk av at Lyngen kommune ikke skjønner hvor viktig det er for befolkningen å ha en og samme lege over lang tid.

- Fast legedekning med samme leger over flere år reduserer antall besøk hos legen, reduserer innleggelser og gir lavere sykefravær. Dette burde være i alles interesse og burde være et prioritert tiltak politisk så vel som administrativt.

- Hva kan konkret gjøres?

- Det gjelder å ha mennesker på nøkkelposter i administrasjonen som klarer helhetstenking, og ikke er snevert bundet av ensidig fokusering på enkeltposter i budsjettet. Overfokuserer man på enkeltforhold, mister man overblikket. Det kan koste dyrt både for samfunnet og enkeltindividet, understreker lege Christian Schousgaard.