Samme dag som sommeren vendte tilbake til Nord-Troms, behandlet formannskapet brøyteanbudet for Skjervøy for tredje gang. Kommunen har måttet avlyse anbudsrunden to ganger allerede og vedtok mandag nye kriterier for anbudskonkurransen, som innbefatter vintervedlikehold på tre roder – Skjervøy tettsted, Kågen og Arnøya.

Beklaget

– Prosessen har vært uryddig. Det er ikke noe annet å si. Som øverste leder kan jeg ikke annet enn å beklage at vi har kommet dit vi har kommet, sa Samuelsen.

– Et nederlag

– Det oppfatter jeg som et nederlag og det får vi bare ta.

Hun medga at samhandlingen mellom det interkommunale innkjøpskontoret og Skjervøy kommune heller ikke har vært god nok. Beskyldninger om forfordeling av enkelte aktører ville imidlertid rådmannen avvise.

– Det er fremstilt som om prosessen er lagt til fordel for én aktør. Det var ikke ment slik. Vi oppfattet kravene som helt legitime, sa rådmannen.

- Saken har blitt vanskelig og har vært vanskelig. Det er beklagelig at det har blitt som det har blitt. At ting har blitt så galt på kort tid gjør med tilliten til både oss politikere og administrasjonen, sa Toresen.

Villedet

– Det er kanskje demokratiets bakside. Hvis jeg opplever at jeg blir villedet av Rådmannen, så sier jeg ifra. Hvis det er noen jeg skal stole på i en slik sak så er det Rådmannen. Men det opplever jeg ikke at jeg har kunnet gjøre her, sa Langeland. Senere i møtet antydet at han imidlertid at tilliten var på tur tilbake igjen.

For mye skjønn

– Det er alle disse skjønnsvurderingene som gjør oss til advokatmat etter anbudsåpning. Vi må ta ut subjektive vurderinger og få inn objektive kriterier, sa Frp-eren, uten at han fikk flertall for sine forslag.

Tiltro

Øystein Skallebø (Ap) sto for forslaget fra posisjonen som til slutt fikk flertall. Han hadde tiltro til at administrasjonen får gjennomført en korrekt anbudskonkurranse ved denne korsveien.

– Med det bakteppet vi har i denne saken så regner jeg med at det skal vektige grunner til å gjøre skjønnsmessige vurderinger som ekskluderer noen fra denne konkurransen. Det har jeg tillit til at administrasjonen klarer.

Høyres Reidar Mæland mente at hele saken ikke burde vært fremlagt politikerne i det hele tatt.

– Jeg har ikke opplevd i 12 år som politiker eller 17 år som rådmann at politikerne skal gå inn i detaljene og kravspesifikasjoner for veibrøyting. Dette er rådmannens bord.

- Tilstrekkelig erfaring

Til slutt vedtok flertallet at Rådmannen utlyser brøyteanbudet med et rammeinnhold likelydende et notat fra advokat Robert Myhre, som lå ved saken – som opprinnelig var en orienteringssak.

I det notatet er det krav til leverandørene at man skal «ha tilstrekkelig erfaring med utføring av brøytetjenester siste tre år».

Andre krav til leverandøren:

  • Skal ha god økonomi. Dette skal dokumenteres gjennom innsendelse av kredittratingrapport, eller ved regnskap siste år.

  • Skal ha nødvendig utstyr og mannskap til å utføre brøyteoppdraget tilfredsstillende. De nærmere kravene vil variere noe med de ulike områdene. Utstyret og maskiner/kjøretøy skal ha en god kvalitativ standard, og mannskapet skal ha relevant erfaring

  • Skal ha nødvendig integritet og faglig dyktighet for utførelse av arbeidet.

TOK SELVKRITIKK: Rådmann Cissel Samuelsen tok ansvar som øverste administrative sjef for de problemene Skjervøy kommune har fått med vintervedlikeholdskontrakten for perioden 2017–2022. Foto: Torbjørn O. Karlsen