Framtid i Nord har tidligere skrevet om ekteparet Sten Terje og Lisa Pedersen Solbakken som må forlate hus og gård under Storhaugen i Kåfjord på grunn av skredfare.

Les saken: Flytter fra skredfaren

Siden Storhaugen ikke kan skredsikres må beboerne i området flytte. I følge Norges vassdrags- og energidirektorat gis 80 prosent kompensasjon for utgifter ved flytting av bolighus, men ikke for flytting av driftsbygg.

Må prioritere

- Vil statsråden endre eller presisere regelverket, slik at familiens arbeidsplass og hjemmet til geitene også blir omfattet av støtteordningen for flytting? Var spørsmålet Tove Karoline Knutsen (Ap) stilte olje- og energiminister Tord Lien (Frp) under onsdagens spørretime i Stortinget.

Ekteparet mottok i oktober avslaget fra NVE om tilskudd til flytting av fjøs. De har nå klaget på vedtaket. Olje- og energiministeren kunne ikke ta stilling til den konkrete saken da klagen hittil ikke har kommet til departementet. Han svarte Knutsen på det prinsipielle i denne saken.

- I trå med stortingsmelding som den rødgrønne regjeringen la fram om flom og skred, er det nødvendig å rangere og prioritere mellom prosjekter. Sikringstiltak må ha større samfunnsøkonomisk nytte enn kostnad for at de skal kunne gjennomføres.  Dette innbærer at NVE gjør prioriteringer av disse midlene, sier Lien.

Tilfeller med høy risiko for skade av store verdier og ikke minst der det er fare for liv og helse skal prioriteres.

Var optimistisk

Knutsen forteller at på spørsmål om regelverket hindrer støtte til flytting av fjøs, svarte ikke statsråden direkte, men viste til at hensynet til liv og helse skulle telle mest.

Knutsen spurte videre om ikke arbeidsplassen til bøndene, der man oppholder seg flere timer per dag, og som er hjemmet til et stor buskap også innebærer liv og helse. Etter spørretimen var Knutsen optimistisk.

- Han ordla seg på en slik måte at det ikke er urimelig å se på at et driftsbygg i rasfarlig område også handler om liv og helse, sier Knutsen.

Knutsen sier hun har kontakt med ekteparet og kommunen, og hun skal følge saken tett i stortinget.

- Jeg kommer til å følge opp med nye spørsmål.  Vi kan ikke akseptere avslag i slike saker, sier Knutsen.

Lisa Pedersen og ektemannen. Foto: Jan R Olsen