Kommunestyrerepresentantene Aud Tove Tømmerbukt, (Frp) Tryggve Enoksen (SV) og Mariann Larsen (Kp) sendte i april et ønske om at det blir foretatt en lovlighetskontroll i saken om ny barne – og ungdomsskole i Burfjord.

Dette til Fylkesmannen.

Onsdag behandler kommunestyret selv saken, der administrasjonssjef Frank Pedersens’ forslag er å opprettholde vedtaket slik det ble fattet.

Les også: Ny skole vedtatt - nedleggelse utsatt

– Helt feil

De tre kommunestyrerepresentantene reagerer på finansieringen av tiltaket om ny skole i Burfjord. Her ligger Kjækan Skole og Badderen Barnehages nedleggelser kalkulert inn i budsjettet.

– Dette blir helt feil. Vi må jo følge våre egne planprosesser, og planen er at saken om skolestruktur ble utsatt til 2017, sier SV’s representant Tryggve Enoksen.

Et krav om lovlighetskontroll skal framsettes for det organ som har truffet den aktuelle avgjørelsen. Dersom kommunestyret på onsdag vedtar å opprettholde det opprinnelige vedtaket – sendes saken over til Fylkesmannen for behandling.

Les mer: Går imot én stor skole

Kun for å illustrere

I administrasjonens vurdering av saken står det at finansiering av en ny skole i Burfjord ikke er avhengig av nedleggelse andre steder eller nye strukturer.

De delene av framstillingen i sak 17/16 som berørte dagens skolestruktur var gjort som en sammenstilling av dagens utgifter innenfor etatens ansvarsområde for å illustrere hvilket handlingsrom som i dag finnes på sektoren og eventuelt hvor en måtte gå utenfor sektorens budsjett og økonomiplan for å finansiere tiltaket.

Andre forslag

Enoksen håper likevel at  andre forslag  til innsparinger  blir framsatt på onsdag.

– Opplæringsloven som vi har henvist til sier at alle utvalg i forbindelse med skolen skal holdes løpende orientert om hendinger, planer og vedtak som har vesentlig betydning for skolemiljøet. Hver tutvalg har rett til å få framlagt dokumentasjon og rett til å uttale seg før en slik beslutning tas. Vi kan dermed ikke forskuttere at Kjækan skole legges ned, sier han.

Ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik sa i slutten av april at det er fullt mulig å gjøre vedtakene på denne måten.

–  Vi kunne ha prioritert å ha to skoler, men da måtte vi ha prioritert ned noe annet. Vi kunne ha sagt at vi ikke bygger ny skole - fordi vi skal ha to skoler, men det så vi heller ikke på som en god løsning. Dette gir oss et vindu å jobbe innenfor for å få på plass løsninger, sier han.

Les også: Kritiske til behandlingen av kortsiktig lån