- Hver måned er mellom 30 000 og 90 000 innom og leser Nettbibelen på vår hjemmeside, bibel.no Tekstene kommer i ulike formater og på ulike plattformer. Den nyeste bibeloversettelsen fra 2011 kan for eksempel fås som en bibel-app, i en nettlesningsvariant eller som lydfil. Den kommer også i en utgave med ekstra stor tekst, sier Petter Kjus Skippervold i Bibelselskapet. Nettbibelen er én av mange bibler som er gratis tilgjengelig på nettet.

Bibelen i bokform er fortsatt populær

Selv om flere leser Bibelen på nett, har det ikke vært noen nedgang i salget av Bibelselskapets bibler i bokform. Neste år åpner Nordens første bibelmuseum i Oslo, med over 2000 ulike bibelutgaver. Nordisk bibelmuseum vil også gjøre over 500 elektroniske bibler tilgjengelige for publikum.

– Vi selger 50 000-60 000 bibler i året. Salget går jevnt og trutt med noen små svingninger, sier Kjus Skippervold.

Flere hundre digitale

– Det som er veldig positivt er at mange bibler og bibelmanuskripter som tidligere var lite, eller ikke tilgjengelige for folk flest, er blitt skannet inn. De kan nå leses på nettet og studeres i detalj, sier Pål-Espen Tørisen i Nordisk bibelmuseum.

Tilgjengelig for alle

Blant skriftene som nå er blitt tilgjengelige på nettet, er Dødehavsrullene (en samling av nær 900 jødiske tekster nedskrevet mellom 200 f.Kr. og 70 e.Kr.), Codex Sinaiticus (håndskrevet gresk bibel fra 300-tallet) og Codex Aleppo (hebraisk bibel fra 900-tallet).

– Disse tekstene har nærmest vært forbeholdt forskere. I dag kan alle som ønsker det få gleden av å bli kjent med dem, sier Tørisen.

Digitale bibler dekker flere behov

Han er ikke sikker på hvor mange bibler som finnes i ulike digitale formater og på ulike språk, men bare i sin egen samling har han over 500 elektroniske bibelutgaver, og det er de som skal være tilgjengelige for publikum på museet. En annen fordel med digitale bibler er at de dekker flere behov. For svaksynte kan det være en fordel med større skrift, og for blinde kan en lydfil fungere godt.

– Dessuten er det enklere å kunne lese biblene der man er, på mobilen eller nettbrettet. Særlig de unge synes det er praktisk å kunne ha med seg bibelen i lomma, sier Tørisen.