En dialyseavdeling for kronisk nyresykdom har i fire uker vært i drift på Sonjatun Helsesenter. Mandag var det offisiell åpning med besøkende fra UNN og representanter fra flere Nord-Troms kommuner.  Mens åpningen foregikk mottok flere pasienter sin behandling.

Mye lettere nå

Bernt Mathiassen (47) fra Kvænangen var en av dem.  Han har sykdommen cystenyre, som ble oppdaget for flere år tilbake. Sykdommen har ikke plaget han før inntil nylig, og for fem uker siden fikk han fjernet den ene nyren. En vanlig nyre på 900 gram var blitt til en på 9,3 kilo.

- Jeg føler meg trøtt og sliten, sover mye og er mye syk, forteller han – som også er sykemeldt.

Mathiassen står på liste over å få ny nyre. Inntil videre er han kronisk nyresyk og må gå på behandling tre dager i uka. Han begynte på dialysesenter i Tromsø. Men dagene til og fra Kvænangen ble ofte på nesten 12 timer. Han er glad for at han nå kan få behandling nærmere hjemmet.

- Alt blir mye lettere nå. Hverdagen min blir bedre. Jeg får kortere reisetid og en nærhet til ekspertisen. Også har jeg Alta i bakhand hvis Kvænangsfjellet skulle holde stengt på vinteren.

Livsnødvendig

Arbeidet med å få en dialyseavdeling startet for to år siden.  Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) står som fagansvarlige og har i tett samarbeid med Nordreisa kommune ansatt tre sykepleiere i til sammen 1,2 årsverk.

Overlege ved nyreseksjonen på UNN, Marit Solbu forteller at pasientene nå kan få en livsnødvendig behandling nært hjem, som er i tråd med en nasjonal og regional handlingsplan for forebygging og behandling av nyresykdom. I denne planen skal ikke reisevei til og fra behandling overskride en times reising per vei.

Vil øke

Solbu sier man har grunn til å tro at nyrerelaterte sykdommer vil øke i omfang framover.

- I dag er dette en vanlig tilstand som rammer ti prosent av voksne. Man blir rammet som følger av høyt blodtrykk og diabetes, men også det at flere blir eldre gjør at antallet som trenger behandling øker.

Det er i følge henne 5000 personer i Norge som i dag trenger behandling for nyresykdom. Per 11.000 innbygger kan man regne med at tre, fire personer vil ha dette behovet.

Ønsker flere tjenester

Leder for distriktsmedisinsk senter Nord-Troms (DMS) Aina Karoline Hagen er svært positiv til hva de har fått til.

- Jeg synes dette er helt supert for pasientene. De har fått et kjempetilbud hvor de slipper å reise den lange veien til Tromsø, smiler hun.

Hun uttrykker takknemlighet ovenfor UNN.

- Dette viser hvor viktig det er å legge tjenestene ut til distriktet. Vi har dessuten tro på at dette vil spare UNN for utgifter knyttet til pasientreiser. Nå ønsker vi å jobbe for å få ennå flere tjenester. Vi vil ha en geriatrisk poliklinikk samt prøve å få til en ambulering av gynekolog slik at gravide får ta ultralyd.

- Det med kompetansebygging er også viktig, og med slike tjenester får vi mer kompetanse til Nordreisa.

GAVER: Leder for distriktsmedisinsk senter (DMS) i Nordreisa, Aina K. Hagen mottar et bilde fra Rita Johansen, seksjonsleder ved nyremedisn på UNN. Foto: Isabell Haug.
BESØK: F.v: Bernt Mathiassen, sykepleier Kathrine Isaksen, overlege ved UNN Marit Solbu, seksjonsleder Rita Johansen, varaordfører på Skjervøy Irene Thoresen, ordfører i Nordreisa Øyvind Evanger, ordfører i Kvænangen Eirik L. Mevik, sykepleier Turid Birklund og leder for DMS Aina Hagen. Foto: Isabell Haug.