Ifølge en svært engasjert styreleder i Fjellskred i Troms, Kåfjordordfører Bjørn Inge Mo, kan konsekvensen av at NVE nå kun bevilger 3 millioner kroner til rasovervåkning ved Nordnes, bety at all fremtidig byggevirksomhet rundt Lyngenfjorden vil stoppe opp.

Mo er svært bekymret både med tanke på all fremtidig næringsutvikling, og ikke minst for sikkerheten til folk fra området, og han er ikke i tvil om at dette er et ansvar som NVE bør ta innover seg.

– Fylkesmannen har redegjort at dette kan bli konsekvensen dersom NVE ikke følger opp de signaler som regjering og Storting har gitt når det gjelder rassikring av Nordnesfjellet, sier Mo.

Trenger ti ganger mer

NVE, som fra regjeringen har fått ansvaret for å koordinere all rasovervåkning i landet, har bevilget 16,5 millioner kroner til drift av anlegget på Stranda, men kun tre millioner kroner til både drift og videre utbygging av fjellskredprosjektet ved Lyngenfjord.

– Optimalt skulle vi hatt 30 millioner kroner til å bygge opp varslingssystemer og foretatt nødvendige prøveboringer for å kartlegge sprekkdannelsene, sier Mo.

Bare kjerneboringen er beregnet til å koste rundt 10 millioner kroner.

Mo mener at dagens bevilgninger ikke engang muliggjør minimumsdrift ved Nordnesfjellet, og i alle fall ikke et nødvendig anlegg som ivaretar folks sikkerhet.

– For meg virker det sånn at NVE ikke er klar over det ansvaret de har fått fra regjeringen, og jeg er svært skuffet over deres håndtering av denne saken, sier Mo.

Tar saken videre

Rasene ved Nordnes den siste tiden, viser nødvendigheten av lokal kompetanse i nærområdet, noe som vil bli borte med bevilgningene som NVE legger opp til.

– Det viser bare hvor sårbar vi er i dette området når det går ras, mener Mo, som lover at de manglende prioriteringene hos NVN taes videre med de rette instanser.