Kompetanse Norge skriver i en pressemelding at de har utviklet en enkel datasjekk hvor du kan få en pekepinn om hvordan det står til med dine ikt-ferdigheter.

– Skal vi bli mer produktive og klare omstillingene i arbeidslivet må vi være oppmerksomme vår egen digitale kompetanse. Sammen med de ansatte må ledere jevnlig vurdere ikke bare teknologibehov, men også kompetansebehov, sier Xeni Dimakos, avdelingsleder i Kompetanse Norge.

Lite teknologilæring på jobben

I Levekårsundersøkelsen sier ni prosent at de ikke har fått nødvendig opplæring, når ny teknologi har blitt innført på jobben.

– Det hadde ikke vært så alvorlig om vi i utgangspunktet lå veldig godt an, men slik er det ikke, sier Dimakos.

I følge OECDs PIAAC-undersøkelse, som tester ferdighetene i voksenbefolkningen, har hele 20 prosent av de sysselsatte svake digitale ferdigheter.

«Datasjekken»

Levekårsundersøkelsen fra SSB viser at bare 55 prosent av de sysselsatte har lært seg ny teknologi eller oppdatert seg på nye administrative systemer det siste året. For å skape større oppmerksomhet om digitale ferdigheter har Kompetanse Norge utviklet «Datasjekken», et selvvurderingsverktøy hvor voksne vurderer egne erfaringer og får en tilbakemelding om nivå. I tillegg får man konkrete tips og informasjon om hvor man kan henvende seg for å få hjelp.

«Datasjekken» kan være et fint hjelpemiddel som ansatt og leder kan bruke sammen for å kartlegge kompetansebehov.

Flere bør ha bedre kompetanse

Datasjekken er åpen for alle, både i jobb og ellers.

– Alle skal få mulighet til å kartlegge egne grunnleggende ferdigheter, uavhengig og du er i eller utenfor arbeidslivet. Det kan være et viktig skritt på veien til å få mer kompetanse, sier Xeni Dimakos.