Store mengder snø, stengte veier, mye vind og snøskredfare er passende ord å bruke om påskeferien i Nord-Troms i år. Det trøblete været har i tillegg ført til at flere veier har måtte stenge, noe som igjen har ført til at flere bygder har blitt isolerte fra omverdenen.

Så på de dagene i påska der det ikke frister å gå ut for å måke litervis med snø, «grynne» med ski på bena eller presse seg på skitur i snøfokket, så kan det kanskje heller friste med litt sofakos, et deilig påskeegg og en god tv-serie.

Nettopp derfor har jeg samlet flere gode tips til serier du kan (og bør!) kose deg med fremover.

1. American Horror Story (Netflix, 6 sesonger. Imdb rating: 8,1)

Denne serien er en berg- og dalbane av skrekk. Hver sesong er oppfattet som en selvstendig miniserie med egen "begynnelse, midt og slutt". Noen av plottelementene i hver sesong er inspirert av ekte hendelser.

Dette er en spennende antologi-serie som sentrerer på forskjellige figurer og steder, inkludert et hus med en morderisk fortid, et asyl for sinnsyke, en sekt med hekser, et freakshow, et hotell, et besatt gårdshus og en kult.

Serien er uforutsigbar, spennende og verdt å se.

American Horror Story Foto: Imdb

2. The People v. O. J. Simpson: American Crime Story (Netflix, 10 episoder. Imdb rating: 8,5)

American Crime Story er en ny serie som tar for seg Amerikas mest beryktede forbrytelser og kriminelle. I den første sesongen denne kriminalsantologiske tv-serien får vi ett innblikk i saken rundt O.J Simpson, som var en populær figur i den amerikanske offentligheten på 90-tallet.

Saken alle har hørt om og som de fleste kjenner utfallet til. Likevel er «The People v. O. J. Simpson» forførende fascinerende fra første sekund. Saken dykker dypt inn i en sak fylt med rasisme, sexisme, klasse, systemmanipulasjon og mediemakt.

The People v. O. J. Simpson: American Crime Story Foto: Imdb

3. Alias Grace (Netflix, 6 episoder. Imdb rating: 7,9)

Serien utspiller seg i Canada på 1840-tallet og handler om tjenestepiken Grace Marks, som har vært fengslet i 15 år for angivelig å ha begått dobbeltdrap. Dr. Simon Jordan blir ansatt for å gjøre en psykiatrisk vurdering av hennes mentale tilstand.

Gjennom seks episoder får vi høre hennes historie.

Det store spørsmålet er om Grace er skyldig og psykisk syk, eller om det faktisk var gårdsgutten James som begikk mordene.

Denne serien anbefales på det sterkeste, og du vil garantert sitte igjen med følelser du ikke kan sette ord på.

Alias Grace Foto: Sabrina Lantos/Netflix

4. Game of Thrones. (HBO Nordic, 7 sesonger. IMDB rating: 9,5)

Selvfølgelig, tenker du sikkert.

Game of Thrones utspiller seg på de fiktive kontinenter i Westeros og Essos, og har flere plottlinjer og hovedpersoner. Dette er ett av fåtalls serier med høy rating, og med god grunn. Ingenting i Game of Thrones er kjedelig, noe som er en bragd i seg selv, for intrigene er komplekse og ofte vanskelig å holde styr på.

Det eneste forutsigbare med denne serien er at den er frustrerende uforutsigbar. Den bryter med mange uskrevne regler og den engasjerer noe voldsomt.

Det blir vanskelig å lage et saklig og kort handlingsreferat som vil rettferdiggjøre hvor god denne serien er. Serien krever selvsagt et snev av interesse for denne typen filmer, men jeg lover at du vil bli overrasket over hvor trollbundet du kan bli allerede etter tre episoder.

Norske Kristofer Hivju har en sentral birolle i alle sju sesongene av Game of Thrones. Foto: HBO

5. The Handmaid's Tale (HBO Nordic, 1 sesong. Imdb rating: 8,6)

Handlingen er satt i en dystopisk fremtid, der kvinner er tvunget til å leve under et fundamentalistisk teokratisk diktatur. Denne serien er basert på en bok skrevet i 1985, men handlingen oppleves som skremmende aktuell. Et fiktivt framtidssamfunn der fruktbare kvinner lever som avlsslaver for den mannlige makteliten.

Serien kryper under huden din og fascinerer, sjokkerer, overrasker og opprører gjennom hele sesongen. Gode skuespillere, den ser ekstremt bra ut og er totalt uforutsigbar.

Denne her du bare se!

The Handmaid's Tale Foto: Hulu

6. Mindhunter (Netflix, 1 sesong. IMDB rating: 8,6)

Hvorfor velger noen å dreper folk? Hvorfor voldtar de? Hvorfor får noen glede av å stikke kniven inn i et mennesker bare for å se de lide?

Dette er noen av spørsmålene som stilles i denne unike serien, som tar for seg seriemordernes psyke og bakgrunn, og hvorfor de utfører kriminelle handlinger. Serien er basert på en rekke virkelige hendelser (her kan du google ETTER at du har sett ferdig).

Fra start til slutt er denne serien både spennende, interessant og opplysende på mange måter.

Mindhunter Foto: IMDB

7. Black Mirror (Netflix, 4 sesonger. IMDB rating: 8,9)

Denne serien er skummel på en helt annen måte enn de over. Black Mirror er en antologiserie som tar for seg en vridd, høyteknologisk verden der menneskets største innovasjoner og mørkeste instinkter kolliderer. Her kan en virkelig se konsekvensene av ny teknologi.

Hver episode er frittstående og vanligvis i nær framtid.

Serien er vanskelig å beskrive, men etter å ha sett den vil du nok sette større pris på dagens samfunn, samtidig som du vil bli mer bevisst på hvor den teknologiske verden kan være på vei.

Her er det bre å holde seg fast!

Black Mirror Foto: IMDB

8. Broen (NRK Tv, 4 sesonger. IMDB rating: 8,6)

En svensk politiker blir funnet død på grenselinjen mellom Sverige og Danmark, sammen med halvdelen til en dansk prostituert som forsvant for flere år siden. Saga Norén og Martin Rohde leder etterforskningen for å finne morderen.

Serien er fantastisk spennende, og den balanserer hele tiden mellom det private og det offentlige. I starten handler serien mest om å løse ulike bestialske og varierende mordgåter, før fokuset flyttes mer og mer over på etterforskerne.

Dette er en god, nordisk serie som vil binde deg godt fast i sofaen med påskeegget i fanget.

Broen Foto: Imdb

9. The Fall (Netflix, 3 sesonger. IMDB rating: 8,2)

Denne serien er ekstremt intens og nervepirrende! Det er flere momenter som øker spenningsnivået, blant annet at man fra første scene vet hvem drapsmannen er, og spenningsmomentet blir derfor hvorfor og når han begår drapene og om han blir tatt.

Eks-supermodell Jamie Dornan spiller seriemorderen Paul Spector, som lever et dobbeltliv med kone og barn på dagtid, mens han begår groteske drap på kveldstid.

Den brilliante Gillian Anderson spiller drapsetterforsker Stella Gibson, som kommer fra London til Belfast for å hjelpe til med å etterforske drapene.

Denne serien er enormt nervepirrende, og anbefales på det sterkeste til alle som liker den slags!

The Fall Foto: The Fall, Imdb