Det bekrefter administrerende direktør Erling S. Martinsen til Framtid i Nord.

- EL og IT-forbundet har tatt ut 29 ansatte i streik fra tirsdag av. Det er i all hovedsak montører, men også noen i merkantil avdeling, renhold og kantine, sier Martinsen.

Ikke rettet med det første

Det er den andre opptrappingen av EL og IT-streiken som nå rammer Ymber. Ifølge Martinsen er stort sett alle montørene, med unntak av noen få lærlinger og en uorganisert, tatt ut i streik. Det får konsekvenser for driften.

- Mulighetene våre til å få rettet feil i nettet blir svært begrenset. Skulle det oppstå feil i strømnettet, eller på fibernettet, så vil vi kanskje ikke kunne gjøre det, så fremt liv og helse ikke står i fare, sier Martinsen.

I en pressemelding sier Ymber at kundene kan oppleve at feilen i ytterste konsekvens ikke viil bli rettet før streiken er over. I de tilfellene der helse og liv står i fare, eller det oppstår store materielle skader, vil Ymber ifølge Martinsen søke om dispensasjon fra streiken.

- Da regner jeg med at vi får dispensasjon. Men hvis det er enkeltkunder som er uten fiber eller strøm, så vil ikke det bli rettet med det første, sier Martinsen, som sier han ikke har opplevd streik i Ymber på de 16 årene han har vært i bedriften.

- Vi hadde håpet at vi skulle bli forskånet denne gangen også, men det ble vi ikke. Vi skulle gjerne vært foruten streiken. Den rammer oss økonomisk og den gir våre kunder store ulemper. Så jeg håper de kommer til enighet snart, sier Martinsen, som beklager på det sterkeste at konflikten har gått så langt.

Vet lite

Bakgrunnen for uenigheten er ifølge NTB regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven. Ifølge en pressemelding fra Ymber handler streiken om en uenighet om fritidskompensasjon ved hjemmevakt.

"Sommeren 2015 ble Arbeidsmiljølovens bestemmelser endret slik at hovedregelen ved hjemmevakt er 1/7 avspasering (1 time fri for hver 7 time hjemmevakt), tidligere var hovedregelen 1/5 avspasering. EL&IT ønsker å få avtalefestet med KS Bedrift at det fortsatt skal være 1/5 avspasering ved hjemmevakt, mens KS Bedrift mener at man skal følge AMLs bestemmelser", skriver Ymber i pressemeldingen.

Martinsen sier til Framtid i Nord at han vet ingenting om hvor langvarig streiken, som startet 23. september, blir.

- Denne opptrappingen gjør at nesten 700 ansatte i 38 bedrifter er tatt ut i streik. Vi har ingen signaler om hvor lenge dette vil vare, bortsett fra at det blir tvungen mekling etter fire uker, sier Martinsen.