– Det er helsedirektoratet som arrangerer NM i lunsj, sier Nora Birkelund, og fortsetter med å forklare at helsedirektoratet med denne konkurransen vil sette fokus på det sosiale og sunne med lunsjen.

– Egentlig skal man ha lunsjen på skolen, men siden vi er så få på skolen bestemte vi oss for å holde lunsjen på menighetshuset slik at vi fikk flere med på lunsjen, forteller Nora og sier videre at hun tok en runde blant gjestene og fikk kun positive tilbakemeldinger om maten, sier Adrian Hansen.

Begge er enige om at mat og helse er et av de morsomste fagene de har på skolen, og sier at de fleste av medelevene synes det er gøy å lage mat.

Strunsj

– Hvorfor vi kalte det for Strunsj? Siden skolen vår Straumfjordnes Skole forkortes ST satt vi bare st sammen med lunsj for å få Straumfjordnes lunsj, sier Adrian Hansen om det utradisjonelle navnevalget.

Siden de hadde bestemt seg for at temaet skulle være sunn mat forteller de at grønnsaker og kylling var et naturlig valg.

– Vi hadde bare to uker på oss å planlegge alt, så vi hadde det litt travelt, sier Nora, og sier videre at de har fått vært med på hele prosessen, fra planlegging av hva de skal servere, økonomi og innkjøp, og ikke minst delegering av oppgaver på kjøkkenet.

Vinneren av finalen som skal avholdes i Stavanger får hundre tusen kroner til å bruke på noe som har med mat å gjøre. NM i lunsj skriver at man selv bestemmer hva pengene skal brukes ti, og sier at man kan pusse opp kantina, kjøpe inn nytt utstyr til kantinekjøkkenet eller få en food truck

De arrangerte også en quiz om grønnsaker, siden temaet omhandlet sunn mat, fikk vinneren av quizen selvfølgelig en fruktkurv.

Skape engasjement

Helsedirektoratet skriver at de med dette tiltaket vil sette fokus på skolemåltidet, og at det kan bety mye for det psykososiale skolemiljøet. Og dessverre er skolemåltidet noe elvene ofte forbinder med stress, at lunsjen skal spises fort, gjøre de mette, gi energi og være billig.

- Formålet med konkurransen er å skape engasjement etter gode rammer for skolemåltidet og gi innsikt i hva et godt skolemåltid innebærer, skriver direktoratet videre.

Nora Birkelund og Adrian Hansen ved Straumfjordnes skole er fornøyd med gjennomføringen av lunsjen.