Rittleder Hans-Erik Steinnes er ikke i tvil. Dette er en pris til den store dugnadsinnsatsen som har vært lagt ned i Skibotn i to tiår. Tett opp mot 100 frivillige bidrar til at Lavkarittet - år etter år - skal være et kvalitetsarrangement storfjordingene kan være stolte av.

I begrunnelsen heter det at rittet blant annet bidrar til bolyst, da den “styrker den lokale stoltheten av å ha utviklet et lokalt produkt med så høy kvalitet”. Dette er noe rittleder Steinnes kjenner seg igjen i.

– Absolutt. Når det er snakk om Lavkarittet blant befolkninga i Skibotn er det med en viss stolthet. Rittet er noe alle kan stille seg bak, det er en ren positiv greie, sier han.

– Det er klart folk er stolte av at vi klarer å arrangere Nord-Norges største terrengsykkelritt her.

Vel anvendt tid

Det ligger etter hvert mye erfaring bak arrangementet, da rittet i sommer hadde 20-årsjubileum. Steinnes mener det er erfaringen og kvaliteten på arbeidet den enkelte medarbeideren legger ned som gjør at de klarer å opprettholde et arrangement med så god standard og kvalitet over så lang tid. Samtidig er de opptatt av å få inn friskt blod fra tid til annen, og slik sikrer de seg at ikke alle plutselig går lei.

Rittlederen forteller at det dessuten er lettere å holde på når alle drar i samme retning.

– Det går en del timer med til det, men det er vel anvendt tid, sier han.

I tillegg til de rundt 20 personene som jobber i arrangementskomiteen har de en rekke andre aktører som stiller opp for at rittet skal bli en suksess. Storfjord IL er god hjelp i startområdet på Hatteng, Røde Kors står for sikkerheten under rittet, i tillegg til flere ressurspersoner og lokalbefolkning som velvillig stiller opp.

– Prisen er en anerkjennelse av det frivillige arbeidet, og den er viktig for den videre innsatsen, sier Steinnes.

Viktig for folkehelsa

Arrangørene har tenkt over hva det er som gjør Lavkarittet så spesielt, og har konkludert med at det er mye som spiller inn. Rittlederen tror først og fremst de har funnet en optimal trasé, da den er grei både for den vanlige trimmeren, men samtidig utfordrende for de råeste syklistene. De ser også at traséen er viktig i tursammenheng, og at den er godt brukt også utenfor rittet.

Samtidig er rittet viktig for folkehelsa, mener han.

– Man har noe å trene mot, noe å se fram til. Lavkarittet er en overkommelig utfordring for alle over 16, sier han og legger til:

– Vi har hatt mange folk som har gjennomført som man kanskje ikke skulle tro kunne klare det.

I tillegg tror han de har et fortrinn som kan ha en famileprofil på løpet, med både barneritt og et litt kortere ritt som går i Skibotn.

Store planer

For tiden har rittet mellom 5-600 deltakere hvert år, og slik staben er nå er de kapabel til å ta imot enda flere.

– Vi kan enda bli større, men lever godt med den størrelsen vi har, sier Steinnes.

Han sier begrensinga ligger på hvor mye man klarer å gjøre på frivillig basis. Drømmen er at det en dag skal være mulig å opprette en prosjektstilling som kan jobbe med sykkelturisme i kommunen. Da tror han absolutt det kunne vært mulig å utvide både rittet og ting rundt.

De har imidlertid flere tanker om hvordan arrangementet kan utvikle seg i kommende år, uten at noe er bestemt enda. Blant annet leker de med tanken om å også kunne arrangere et enduroritt, som er mer downhill.

– Dette er bare noe av det vi ser på i forbindelse med Lavkahelga, avslutter rittlederen.

FORNØYD: - Veldig artig, sier rittleder Hans-Erik Steinnes om at de fikk tildelt prisen.