Ludvig Rognli representerer Manndalen, Skardalen og Nordnes bygdeliste i kommunestyret i Kåfjord, men er nå formelt medlem av Senterpartiet.

– Ja, jeg ble det i desember. Jeg har tidligere vært i Sp i 28 år og regner meg som Sp-er, sier Rognli.

Dermed er det én til som forlater Kystpartiet til fordel for Sp. Hele lokallaget i Kvænangen varslet som kjent tidligere i uka at de går over til Senterpartiet. Rognli har tilhørt Kystpartiet i åtte-ni år og har også sittet som fylkesleder en periode. Men nå var det nok. Lokallaget ble lagt ned i det stille for en god stund siden.

– Jeg skulle egentlig meldt meg inn i Sp for lenge siden, men det ble nå ikke gjort før i desember. Lokallaget for Kystpartiet har vi bare lagt dødt – uten at vi har gjort noe stort nummer av det, sier Rognli.

Sakte død

Og nettopp død er en metafor som også valgforsker Tord Willumsen velger å ta fram når han omtaler Kystpartiets videre skjebne.

– Formkurven er ganske kraftig på nedadgående og det har den vært i mange år nå. Vi snakker om en langsom død for partiet, sier Willumsen, og fortsetter:

– Uten Kvænangen og Skjervøy, hvis lokallaget blir lagt ned der også, så står partiet ribbet tilbake. Når selv de tillitsvalgte mister troen på partiet, så skal det mye til for å bygge det opp igjen.

At Senterpartiet lokker for desillusjonerte Kp-ere er ikke overraskende for Willumsen.

– Man kan vel objektivt fastslå at partiorganisasjonen utvilsomt er bedre enn i Sp. Senterpartiet får statsstøtte og har helt andre ressurser til rådighet enn det Kystpartiet kan ha, sier Willumsen.

Lang tid

Ludvig Rognli er enig i at det ser litt mørkt ut for Kystpartiet nå.

- De vil nok slite veldig framover, ja. Troms har vært en Kystparti-bastion, men nå ser det ut som det rakner mange steder. Det vil nok gå en god stund før vi ser en Kystparti-ordfører igjen i fylket, spår Rognli.

Rognli er ikke overrasket over at Kystpartiet i Kvænangen nå forlater skuta og hopper over til Senterpartiet.

- Det var vel ikke noen bombe, nei. De har nok gjort samme vurdering som det vi gjorde. Det blir for smått med Kystpartiet, med en for dårlig partiorganisasjon og med små muligheter til å få saker "oppover i systemet". Senterpartiet har en landsomfattende organisasjon og en stortingsgruppe som fungerer godt. Og Kp og Sp har mange likheter i programmene sine i tillegg, sier Rognli.

Såre enig

Med Rognlis partiskifte har Senterpartiet nå både ordføreren og varaordføreren i Kåfjord.

– Det blir kanskje ikke så mye krangel mellom ordfører og varaordfører, da?

– Hehe. Nei, vi er såre enig om det meste. Vi har et kjempegodt samarbeid i flertallsgruppa og har fått mye til, sier Rognli.

Representerer bygdelista

Han mener det er uproblematisk å representerer bygdelista parallelt med at han er Sp-medlem.

– Formelt så representerer jeg bygdelista fortsatt og jeg står på programmet vårt ut perioden. Jeg ser ikke noe konflikt i det, sier Rognli.