Den daglige lederen på Skjervøy fisk og skalldyr tar i bruk gullgravermetaforer når han skal beskrive aktiviteten på torskefronten om dagen.

– Ja, det er Klondyke nå. Vanligvis kommer fisken i februar, men nå koker det allerede i starten av januar. Det er en drømmestart på året, sier Pettersen.

– Jeg kan ikke huske at vi har hatt så mye fisk i januar, nei. Men det er artig å ha mye å gjøre, sier arbeider Jonny Martinsen, mens han losser båten ”Idunson”.

- Eventyrlig

Tirsdag sto den og de andre fiskebåtene i kø i 12.00-tiden for å få levere torsk – torsk som attpåtil er fisket rett utfor moloen på Skjervøy. Mer kortreist blir det ikke.

– Det er eventyrlig – særlig at fisken er så nært, sier fisker Eivind Isaksen på ”Idunson”, før han legger fra kai igjen.

Ekstra mannskap

At Skjervøy-fiskerne har kort vei til torsken, gjør at de får levert to ganger for dagen.

– Vi har måttet ta inn ekstra mannskap for å ta unna all fisken, sier Pettersen.

2016 ble for Norges del et rekordår når det gjelder sjømateksport. Fiskeriminister Per Sandberg sier at ”verden skriker etter norsk fisk”. Pettersen konstaterer at også 2017 har startet godt.

– Vi sløyer fisken og hiver den rett i pallecontainer og på bil. Vi merker et sug i markedet og kjører ut 20 tonn med ferdig sløyd torsk om dagen nå, sier Pettersen.

Helt uvanlig

Trond Hågensen på ”Sørholmen” skulle normalt vært hjemme nå. Men januar 2017 er ikke normal.

– Normalt ligger man stille til gytefisken kommer inn. Men nå har det kommet mye sild og da kommer torsken også, sier skjervøyfiskeren, som nå fisker bare 20 minutter fra moloen på Skjervøy.

– Det er helt uvanlig at vi har så kort vei. Jeg har fisket stort sett hele livet, men dette er noe av det bedre jeg har opplevd her inne, sier Hågensen.

God start

Han har eid ”Sørholmen” på 33 fot siden 1998.

– Mange av de små båtene leverer lokalt her på Skjervøy, mens mange av de større båtene går andre plasser også for å levere.

– Fisker du opp kvoten di veldig kjapt nå?

– Det er vanskelig å si. Fisket rår man ikke over. Det kan være svart hav om en uke igjen. Men vi har i alle fall fått en god start, sier Hågensen.

20 TONN OM DAGEN: Daglig leder Roy Arne Pettersen ved Skjervøy fisk og skalldyr har mer enn nok med å ta unna all torsken som tas over kai for tiden. - Det er Klondyke, slår Pettersen fast. Foto: Torbjørn O. Karlsen