Fylkestinget i Troms hadde 19. oktober fylkesmøte, hvor de understreker at de er skuffet over at forslag til statsbudsjett bidrar til å styrke den statlige sektorinndelingen, i stedet for å styrke det regionale politiske nivås økonomiske virkemidler til å utøve samfunnsutviklerrollen.

- Regjeringens forslag gir Troms Fylkeskommune en nedgang i de regionale utviklingsmidlene på 20 prosent. Dette i tillegg til en reell nedgang i de frie midlene på 16 millioner kroner. Reduksjonen er en direkte konsekvens av nytt inntektssystem.

Uforståelig

Vedlikeholdsetterslepet på fylkesvegene i Troms er anslått til mellom 6 og 8 milliarder kroner.

- Kostnadene for å ruste opp fylkestunnelene i henhold til nye sikkerhetskrav er anslått til mellom 3 og 4 milliarder kroner. Da hjelper det lite og kun prisjustere rammene. Inntektssystemet og ny båt- og fergenøkkel legger sterk vekt på befolkning, og næringstransport blir ikke tillagt vekt.

- Vi trenger ferger som transporterer fisk i tillegg til folk. Dette er nedfelt i vår kyst-til-markedsstrategi. Med regjeringens ambisjoner for havbruksnæringens vekstmuligheter er dette uforståelig.

Må se på tvers av geografiske grenser

For å møte dagens og morgensdagens utfordringer i regionen, må virkemidlene for og utvikle tilbud innenfor infrastruktur, velferdsutvikling i kommunene, kompetanseutvikling og næringsutvikling, henge sammen i en regional kontekst.

Dette krever at en ser sektorområder i sammenheng. Det innebærer en helhetstenking på tvers av geografiske grenser og forvaltningsnivåer.

Årets statsbudsjett svarer ikke på disse utfordringene og er heller ikke i samsvar med det som argumenteres gjennom regionreformen; effektiv virkemiddelbruk krever en helhetlig regional tilnærming over forvaltningsnivå og sektorgrenser.

Norge trenger en styrket landmakt

Fylkestinget tok også opp andre punkter under møtet.

- Troms fylkesting mener det er svært uheldig at et statlig selskap som Statkraft velger å foreta en vurdering som ikke inkluderer de delene av landet som produserer store mengder av landets kraft. De nye kraftlinjene som Statnett bygger fra nord til sør vil føre til høyere nettleie for befolkningen i nord.

- Troms Fylkesting er fornøyd med at proposisjonen foreslår anskaffelse av både luftvern og artilleri til Hæren i et kortsiktig perspektiv. Fylkesting vil samtidig påpeke viktigheten av at det legges planer for en rask nok innføring og innfasing av dette materiellet.

- Troms fylkesting viser til tidligere uttalelser knyttet til behovet for en dedikert helikopterstøtte for Hæren, beredskap i nord og hovedbase helikopter for å sikre en kosteffektiv drift av Forsvarets samlede helikopterflåte.

- Troms fylkesting er tilfreds med at kapasiteten på Heimevernet opprettholdes i nord, men er bekymret for reduksjonen på landsbasis, samt at Sjøheimevernet er vedtatt nedlagt uten noen erstatning for denne kapasiteten.