I 2016 steg boligprisene rundt 12 prosent – mer enn de fleste hadde spådd. Før inngangen til 2017 lå veksten an til å fortsette. Styringsrenta var rekordlav og lå an til å bli liggende i ro. Det var kamp om boligene.

Prisene kom til å være enda høyere når det nye året var omme, mente ekspertene. Kanskje rundt 10 prosent, spådde Eiendom Norge, bransjeforeningen for de fleste norske eiendomsforetakene. Men så kom regjeringens nye boliglånsforskrift. I skrivende stund, før desembertallene presenteres, ligger vi an til å få en boligprisnedgang på 1–2 prosent i 2017.

Rask og markant endring

– Vi gikk inn i 2017 med få boliger til salgs i de store byene. Skiftet kom raskere og mer markant enn Eiendom Norge hadde forutsett. Skiftet kan langt på vei forklares med innstrammingen i boliglånsforskriften, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

Den nye boliglånsforskriften ble kjent på tampen av fjoråret og trådte i kraft 1. januar 2017. Målet var nettopp å dempe pris- og gjeldsveksten. Det ble vanskeligere å få lån, og det ble innført særkrav for Oslo, der prisveksten hadde vært aller størst – nærmere bestemt 23 prosent i 2016.

– Da endringene i forskriften ble kjent, skjønte vi at det ville få stor betydning og forventet at året ville bli prismessig svakere enn i våre prognoser. Men vi forventet ikke at det skulle bli en periode med klart prisfall i de store byene, forteller Dreyer.

USIKKERT: Det er fremdeles uklart hva som skjer med boliglånsforskriften i 2018, og hva den får å si for dem som trenger boliglån.

Hysterisk prisvekst

Boligprisene nådde sin foreløpige topp i april 2017. Siden den gang har pilene stort sett pekt nedover, og i november var prisene omtrent tilbake på nivå med ett år tidligere. Dette viser tall fra Eiendom Norge, som legger fram månedlige prisstatistikker.

– Prisveksten var hysterisk, spesielt i Oslo-området. Den var primært rentedrevet, men ble forsterket av den lave produksjonen av nyboliger, sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

– Markedet var overmodent for korrigering, og ting var allerede på gang da boliglånsforskriften kom. Da ble den korrigerende tendensen forsterket. Prisene fikk en dytt i utforbakke, forklarer Øye.

EKSTRAEFFEKT: Markedet var overmodent for korrigering, sier Prognosesenterets Bjørn-Erik Øye om hvorfor den nye forskriften slo så hardt ut.

– Priser er psykologi

Prognosesenteret var blant dem som spådde en prisvekst på 5–6 prosent i 2017. Men Øye er ikke overrasket over at det ikke slo til.

– Modeller er modeller, og priser er psykologi – det er umulig å forutse. Det er også vanskelig å modellere inn en ny forskrift. Her ga den en tilleggseffekt. Folk fikk litt panikk og sikret seg lån og ville kjøpe før boliglånsforskriften fikk effekt. Det førte til en ekstra prisvekst, og deretter et ekstra prisfall, sier Øye.

Markedet fungerer slik at boligprisene vil gå opp og ned. Men det er lett å glemme at 2017 har vært et godt år for den som er glad i høye boligpriser. Årsprisen (gjennomsnittet av prisene i løpet av et år) ligger an til å havne 5,7 prosent høyere for 2017 enn 2016, ifølge Prognosesenteret.

– Historisk sett har 2017 vært en «all time high» både når det gjelder priser og antall boliger som er solgt, sier Øye.

TIL SALGS: Det har blitt mer å velge i for den som skal kjøpe bolig. Og flere å konkurrere mot for den som skal selge.

Hva med neste år?

Året har vist at det er vanskelig å spå boligpriser, men det er ikke til hinder for nye prognoser. Både Prognosesenteret og Eiendom Norge ser for seg en relativt flat prisutvikling i 2018.

Eiendom Norge tror boligprisene vil synke med 1 prosent neste år. Men igjen er det usikkerhet rundt boliglånsforskriften. Foreningen har lagt til grunn at forskriften forblir uendret fram til 1. juli, men at den mykes opp etter det.

Mange nye boliger blir ferdige i 2018 og 2019. Samtidig har befolkningsveksten blitt lavere, og behovet for boliger mindre. Styringsrenta har vært stabilt lav på 0,5 prosent i hele år. Norges Bank anslår at renta først kan komme til å stige mot slutten av 2018.

2018: Før 2017 trodde ekspertene på fortsatt boligprisvekst. Før 2018 er prognosene relativt flate.
TOK FEIL: Eiendom Norge bommet på sine prognoser for 2017, men var langt ifra de eneste som tok feil om boligprisene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje