Nordreisa-gutten kjempet nesten helt inn om femte plassen, og endte på en overraskende sterk 12. plass.

– Sesongens beste løp. Jeg gjorde et veldig bra skirenn. Artig å krige hele veien i toppen. Litt uventet at jeg klarte å holde følge så lenge, sier Mikalsen.

Han vurderer å delta i lørdagens sesongavslutning med Ylläs-Levi over 67 km i Nord-Finland. Full satsting på Ski Classics neste vinter er derimot ikke aktuelt.

Høyt tempo

– Anders Aukland satte et veldig tempo opp mot Orta. Deretter forsvant Petter Eliassen forbi etter 14 km. Jeg havnet i ei gruppe som jobbet godt sammen, uten at jeg klarte å bidra så mye.

Håkon Mikalsen har respekt for løypeprofilen og distansen på fem mil. Han lekte likevel litt med tanken om å rykke i en bakke, men lot det være.

– Hodet ville nok mer enn hva min fysiske kapasitet makter, sier Mikalsen.

I mål skilte det under 19 sekunder opp til Tord Asle Gjerdalen på femte plass.

– Inspirerende at jeg holdt så lenge. Jeg ga fra meg noen sekunder helt inn mot mål. Jeg fikk bekreftet at jeg har talent for motbakker. Jeg trener nok under halvparten av hva de beste gjør, forteller Håkon Mikalsen.

Han vant Reistadløpet seks ganger fra 2010 til 2016, og stod over i 2013.

Sikret grønt

Andreas Nygaard (26) lyktes med å vinne den første spurten etter 10 km på Storlømyra. Anton Karlsson solgte seg dyrest mulig.

Syttende plassen er hans svakeste plassering på sine ti renn i vinter i Ski Classics.

Nygaard leder med 89 poeng på Morten Eide Pedersen foran de tre siste spurtene i Levi. Med 99,9 prosent sikkerhet har Burfjord-løperen vunnet den grønne trøya for andre året på rad.

– Nå kan jeg konsentrere meg om å gjøre et best mulig renn i Levi. Ambisjonene er å forsvare tredje plassen i sammendraget, fastslår Andreas Nygaard.

GRØNT: Andreas Nygaard (til venstre) har i praksis sikret seg grønn trøye. Også Tord Asle Gjerdalen og Stian Hoelgaard beholder hver sin trøye. Foto: Magnus Østh