I Kåfjord fikk Senterpartiet 25,1 prosent av stemmene med Arbeiderpartiet hakk i hæl – Ap fikk 25 prosent. Deretter fulgte Fremskrittspartiet med 17,4 prosent, Høyre med 10,8 prosent og Sosialistisk Venstreparti med 6,6 prosent.

Kåfjord-ordfører og andre kandidat i Troms Sp, Svein O. Leiros, kan se tilbake på en valgkamp som har vært meget god for Senterpartiet. Han roser lokallagene og mener partimedlemmene virkelig har stått på for å vise politikken fram.

– Jeg er utrolig takknemlig og stolt over resultatet. Jeg har ikke landet helt enda! Resultatet viser engasjementet vi har hatt i alle lokallagene og at vi har klart å mobilisere Senterpartiets politikk rundt omkring. Jeg er rett og slett kjempefornøyd.

– Og at vi ble største parti i Kåfjord er jeg veldig takknemlig for. Det er viktig at Senterpartiet står sterkt på Stortinget. Vi økte gruppa på Stortinget fra ti til nitten representanter og det gjør at man har fått et sterkt lag, og i tillegg har vi nå et litt mer overordnet sterkt lag fra Nord-Norge, sier Leiros.

Er vararepresentant

Senterpartiet fikk 15 prosent oppslutning i Troms og Leiros er derfor blitt første vara til Stortinget, noe han tror blir spennende. Leiros blir vara for førstekandidaten Sandra Borch.

– Det er vel kanskje å tro på julenissen at vi skulle fått to representanter inn, og målsettinga var å berge stortingsplass til Sandra. Det er viktig at Sp Troms er på Stortinget, for da vil man få bedre kontakt, sier han.

Leiros gleder seg til å ta fatt på flere oppgaver.

– Det er en ny utfordring å være vara på Stortinget og den utfordringa skal jeg ta. Når man tenker over det og dukker ned, så har vi ikke hatt en fast representant fra Nord-Troms siden Margit Hansen Krone. Jeg synes det er viktig at man får representert hele Troms i rikspolitikken.

Levende distrikter

– Hvorfor tror du at Sp klarte å få så mange flere stemmer ved dette valget?

– Jeg tror det er fordi Senterpartiet er en garantist for levende distrikter. Mye av årsaken ligger nok i sentraliseringspolitikken til den blå-blå regjeringa i forhold til kommune-, region-, politi- og sykehusreformene. Jeg tror den vanlige innbygger har sett seg lei på det. Sp er også et godt parti for distriktsnæring i forhold til blant annet fiske og landbruk. Jeg tror det er sammensatt, sier han og legger til:

– Vi har hatt en synlig, uredd og veldig dyktig førstekandidat! Jeg kjenner Sandra godt og er sikker på at hun kommer til å stå på for Troms, og også Nord-Troms. Hun vil være en tydelig stemme. Også har vi jo en likanes partileder, Trygve Slagsvold Vedum – han er en flott fyr! I tillegg har vi gode lokallag i Troms, noe jeg også tror er viktig.

– Kjempeskuffet!

Leiros er derimot ikke like fornøyd med at det ikke ble regjeringsskifte.

– Jeg er kjempeskuffet! Senterpartiet er valgets vinnere, men det er veldig surt at vi ikke fikk regjeringsskifte. Den nye regjeringa er nå svekket og det ser jeg på som veldig bra. Forrige periode klarte regjeringa seg med Venstre og/eller KrF, men nå må de ha begge med. Så jeg er spent på hvor KrF lander og hva de vil gjøre. Det var et veldig jevnt og spennende valg, sier han.

Han mener at politikken de siste årene har blitt merket godt i Kåfjord.

– Vi har merka reformsgaloppen godt og det har ikke blitt gjort mye annet siden 2013. Jeg skulle ønske at vi fikk mer tid til å utvikle kommunen, for det går mye tid til disse reformene. Men kommunen vil stille seg bakom det og skal fortsette å gjøre en god jobb for Kåfjords befolkning.

Legger planene videre

Nå vil Troms Senterparti forsøke å holde flyten videre.

– Det er en utfordring og klare å holde flyten vi har videre, men det er samtidig en gledelig utfordring som vi legger strategier for. Nå har velgerne sagt sitt og de ønsker helt klart et sterkt Senterparti, avslutter Leiros.

Fagerli Langberg: – Optimismen øker med borgelig regjering

Asgeir Fagerli Langberg i Kåfjord Høyre er uenig med Svein O. Leiros (Sp) om at sentraliseringspolitikken er merket godt i Kåfjord.

– Leiros mener det har gått mye tid på reformene, men jeg tenker at det har vært nødvendig. Vi har hatt gode prosesser på dette i Kåfjord, for eksempel med Lyngen 4, men det har vært nødvendig for å få et godt resultat ut av det. Også trekker Leiros fram at det har vært en reformgalopp, noe jeg tolker som et stikk til regjeringa i forhold til sentralisering, Fagerli Langberg til Framtid i Nord.

Høyre-politikeren mener optimismen er på vei opp i distriktene under den borgelige regjeringen.

– Optimismen er på vei opp i distriktene under regjeringen ledet av Høyre. Vi har styrket kommuneøkonomien og stadig færre kommuner havner på ROBEK-lista med oss. Totalt i 2015 fikk kommunene en økning på 7,8 milliarder kroner. Den største forskjellen på det rødgrønne prosjektet og den borgelige regjeringa er at de frie inntektene er styrket, og det gir større handlingsrom til kommunene, sier han.

– Det handler om tillit til lokaldemokratiet og vi mener at vi finner de beste løsningene lokalt!

Asgeir Fagerli Langberg (H) mener det har vært nødvendig å bruke tid på de nye reformene. Foto: SIRI BERGSET ELVESTAD