Tema blir mobbing i Lyngen.

- Vi kjenner til at en medelev har mottatt drapstrussel, og vet både hvem som er avsender og mottaker, forteller elevrådsleder Ingvild Ringbakken (15), nestleder Simon Liafjell Larsen (15) og sekretær Marie Solheim Jensen (14).

Trioen tenker at mobbeofferet vanskelig kan føle at skolen er et trygt sted å oppholde seg.

De understreker sterkt betydningen av at foresatte kommer på møtet på skolen.

Bare ”kødd”

Kropp og klær er blant temaene som ofte går igjen.

- Noen komme først med en alvorlig melding, for så å skrive at det bare var ”kødd”, forteller Simon.

På foreldremøtet stiller Jon-Halvdan Lenning (mobbeombud i Troms), Sjur Nesheim (kommunepsykolog), Kurt Schønning (psykologistudent) og medlemmer i ungdomsrådet.

Politiet var invitert, men valgte å utsette besøket til over nyttår.

Ingvild Ringbakken og Marie Solheim Jensen vil tegne et bilde av mobbing i Lyngen kommune, ikke bare på skolen.

Etter skoletid

- Vi registrerer ikke fysisk mobbing i form av slag og spark. Mye skjer i sosiale medier og etter skoletid, slik at det er vanskelig å få med seg alt som foregår, forteller Ingvild.

- Hva kjenner foresatte til?

- Hva ønsker dere å oppnå med foreldremøtet?

- Vi håper det virker forebyggende når foreldrene blir bedre kjent med hverdagen på nett og ser alvoret, sier Ingvild Ringbakken, Simon Liafjell Larsen og Marie Solheim Jensen.

Nesten møteplikt

Rektor Astrid Ma Strøm forteller at både skoleledelsen, lærerne og Foreldrenes Arbeidsutvalg støtter helhjertet opp om initiativet fra elevrådet.

- Vi kan ikke forlange at foresatte har møteplikt onsdag i neste uke, men vi oppfordrer så sterkt vi kan alle til å komme, presiserer rektoren.

- Opplæringsloven er blitt innskjerpet med tanke på elevenes rett til helse, trivsel og læring på skolen. Vi skal også ta tak i episoder som skjer med elever etter skoletid.

- Er det i de siste åra blitt mer mobbing på Eidebakken?

- Jeg kan ikke svare noe sikkert. Mobbing skjer på digitale arenaer, hvor unge tidvis bruker uheldig språk. Samtidig kan foreldregenerasjonen for lite om unge på sosiale medier, påpeker rektor Astrid Ma Strøm.

Eidebakken skole har 151 elever fra fjerde til tiende klasse.

Misvisende overskrift

Rektor Astrid Ma Strøm på Eidebakken skole reagerer på den opprinnelige tittelen i saka: ”Elev drapstruet på sosiale medier”.

”Etter det jeg kjenner til er en elev blitt oppfordret til å gå og henge seg. Det er dette jeg tror de refererer til som en drapstrussel.  Det er ikke en drapstrussel, men grov mobbing.

Overskriften blir dermed misvisende, det høres også ut som at eleven er blitt drapsstuet i skoletiden.

Hensikten med å gå ut i media er å få foresatte til å «våkne opp» og å komme på møtet på onsdag. Med den overskrifta er det fare for at leseren ikke får med seg resten av artikkelen”, skriver rektoren.