Elling Vatne fra Manndalen har nylig gitt ut hans andre bok «Som et merke i min hånd - fortellinger fra en kvensk og sjøsamisk bygd». Boka er å få kjøpt i flere nærbutikker i distriktet og på Halti i Nordreisa.

– Jeg har lenge vært interessert i lokalhistorie og har tidligere skrevet ned hendelser mellom myndighetene og Manndalingene. Denne boka forteller om hverdagen i bygda – som er sterkt preget av læstadianismen, på første halvdel av 1900-tallet. Den går veldig på samspillet mellom folk, forteller han.

Vatne baserer boka både på egne erfaringer men også fra historier han har blitt fortalt.

Hvorfor skriver du om akkurat lokalhistorie?

– Det er jo en del av historien vi lever med. De enkle forhold folk levde under før, det å overleve med karrig jord. Det at ting måtte planlegges, og man måtte bruke hesten, sykle eller sparke for å komme seg noen plass. Man lånte ofte av hverandre. Det er flere ting som er viktig å formidle videre til neste generasjon.

Boka hans går også innom temaer som helbredelse ved lesing – og om det kvenske; at det har vært underkommunisert i bygda.

73-åringen har holdt på med boka ett par år.

– Det er jo spennende når man først begynner å samle på historie. Man oppdager positive ting, men også hendelser som ikke er så positive. Man lærer mye nytt underveis som man snakker med folk, sier han.

I 2004 ga Vatne ut en bok om Lyngshesten.