Mandag troppet politiet opp hos 27 år gamle Chuksonyedika "Chuks" Agbakwue for å hente ham til et ventemottak i Tranum. Derfra skal han sendes ut av landet, mest sannsynlig allerede denne uka.

Tidligere ordfører i Skjervøy, nå fylkespolitiker og leder for hovedlaget til Skjervøy Idrettsklubb, Roy Waage, sier det er hjerteskjærende å følge Chuks-saka.

– Jeg er i ferd med å få avmakt til hele det politiske systemet. Nå er det tydeligvis en konkurranse blant våre sentrale politikere om hvem som er mest handlekraftige. Det tar de ut på de snille, de uskyldige, de uten forsvar. Bandittene lar de bli, tordner Waage.

Som supporter og SIK-leder har han blitt kjent med spilleren også utenfor banen.

– Han er den som kommer bort til deg og håndhilser hver eneste gang du møter ham. Som viser omsorg, uansett egen situasjon. Han er opptatt av deg, og betydelig mindre seg selv. Tenk om vi nordmenn kunne være slik.

Iskaldt

Han har lest på nett hvordan sønnen Reidar Waage (trener for Skjervøy IKs a-lag og for Chuks, red.anm.) har reagert og grått for sin venn og spiller.

– Regjeringen tvinger på oss en iskaldt samfunn, men de gjør det på tvers av folket.

– Men folket har jo valgt dem?

– De er valgt, men de representerer ikke flertallet. De har sin støtte fra blant annet KrF, og de vil jeg kontakte nå, sier Waage.

Han vil bruke sin telefonliste fra den tiden han sto som medlem av KrF.

- Jeg kommer til å ringe leder i KrF, Knut Arild Hareidet, og jeg vil be om at tar denne saken på det største alvor. At han legger press og krever, ikke forhandler. Nå har KrF og Venstre forhandlet lenge nok. Det er på tide at de stiller krav, og Sin Jensen og Erna Solberg har for lenge siden vist hvor de står i disse sakene.

Waage mener det er fullstendig galt å bruke flere år på å fatte vedtak.

– Han har vært her i flere år, og gått på vent og gått på vent. Og så kommer de brått og plutselig og kaster ham ut, nærmest på dagen.

- Vi som kaller oss rause

Waage mener alle fakkeltogene og protestaksjonene i kjølvannet av de ulike utkastelsessakene viser folkeviljen.

– Jeg ser jo til min enorme skuffelse at en del yngre og eldre viser en intoleranse til innvandrere. Det skuffer meg særlig at eldre, som jo i en del tilfeller har opplevd deportasjon selv, er så kritiske. Det gjør meg utrolig skuffet.

LES OGSÅ: - Vi skal kjempe for Chuks

Han kaller det hele en total feil, og drar sammenligninger til krigens dager.

– Brutaliteten i utkastelsen er ikke til å forstå. Chuks får fem minutter i telefonen. Etter det brytes samtalen. Og han får en halv time til å ta farvel med sønnen sin. Slikt holdt de på i dette landet for over 70 år siden, ikke nå. Hva er det for et bilde som må danne seg av Norge utad. Vi som kaller oss rause, som kjemper for frihet og demokrati, men som behandler vår venner slik.

Siste sprell

Han har varslet pause fra politikken. For fire år siden takket han av på kommunenivå, nå i år forsvinner han fra fylkespolitikken. Kampen for Chuks blir i så måte et av de siste politiske sprellene på en stund.

– Solberg og Jensen og Anundsen skal få merke at de bryter med folkeviljen, sier Roy Waage.

– De forsøker å skape et iskaldt samfunn, men de skal ikke få lykkes.

KASTES UT: 27 år gamle Chuksonyedika "Chuks" Agbakwue skal sendes tilbake til Nigeria, har norske myndigheter bestemt. Foto: Arne Teigen