Høsten 2016 ytret RUST ønske om at det skulle bli arrangert en regional yrkes- og utdanningsmesse. Nord-Troms regionråd behandlet saken og ordførerne vedtok at det skulle arrangeres en utdanningsmesse for ungdom i Nord-Troms.

Under yrkes -og utdanningsmessen ville bedriftene få mulighet til å vise seg fram for ungdom i regionen. I tillegg skulle det bli produsert en brosjyre med informasjon om de ulike bedriftene og mulighetene som er i regionen. Sist gang det var utdanningsmesse i Nord-Troms var i 2014. Da ble det arrangert av Halti Næringshage under Forskningsdagene.

Startet ringerunde

Det ble opprettet en arbeidsgruppe der næringslivet, Nord-Troms videregående skole, RUST, oppvekstsektor og studiesenteret var representert. Nord-Troms studiesenter sto som koordinator. Arbeidsgruppen forberedte en invitasjon med informasjon som ble sendt ut til næringsforeninger eller næringskonsulenter i de ulike kommunene. Tanken var at informasjonen skulle spres videre til de ulike bedriftene.

Alt for få

–30. august hadde vi møte. Da viste det seg at kun to bedrifter var klare for å stille på stand. Det er altfor lite, sier leder for Nord-Troms studiesenter Kristin Vatnelid Johansen.

Påmeldingsfristen var gått ut, men Johansen forteller at arbeidsgruppa var innstilt på å legge ned ekstra innsats.

– Vi ville få til arrangementet, så vi satte i gang med å ringe rundt til bedrifter. Det er klart det er ikke alle bedriftene vi kom gjennom til.

Etter ringerundene hadde totalt fire bedrifter fra hele Nord-Troms meldt sin interesse for å stå på stand. Tre bedrifter var usikre. Flere ønsket å være med i brosjyren som var planlagt. På forhånd hadde arbeidsgruppa bestemt at dersom de ikke klarte 15 påmeldte ville det ikke bli arrangement.

– Vi lå altså langt bak 15 påmeldte. Med så få bedrifter ville man ikke fått inntrykk av hva som er i regionen og hva det er behov for. Vi synes det er veldig leit, sier Vatnelid Johansen.

Langsiktig investering

Yrkes- og utdanningsmessen var myntet på elever som går i tiende klasse, og første og andre året videregående. Vatnelid Johansen sier en slik messe er viktig for både ungdom og for næringslivet.

– Det er viktig å vise hva det er behov for og hvilke muligheter som er her. Vi har mange små bedrifter i regionen og det er mange muligheter både innen privat og offentlig sektor, men vi må vise de mulighetene vi har, sier hun.

Vatnelid Johansen sier de har forståelse for at for små bedrifter kan det være krevende å bruke store deler av en arbeidsdag på et slikt arrangement.

– Vi har full forståelse for at det kan bli utfordrende for små bedrifter, men man må se på det som en langsiktig investering.

Vatnelid Johansen sier de har ønske om å prøve igjen, så fremt regionrådet ønsker en yrkes-og utdanningsmesse i regionen.

– Vi har gjort oss noen erfaringer. Blant annet bør vi sende ut informasjon og invitasjon mye tidligere, da vil vi også få mer tid til purring. Det må være mulig å få til en slik yrkes- og utdanningsmesse senere, sier hun.