Totalt fire sekker er lagt ut på biblioteket på Halti, klar til utleie. Sekkene inneholder spade, søkestang og skredsøker, i tillegg til informasjon om hvordan utstyret brukes.

- Selv om vi låner ut sekker har vi fortsatt nullvisjon. Vi håper jo at ingen får bruk for dem til annet enn øving, sier Odd Rudberg i Halti Nasjonalparksenter.

I løpet av mars og april skal de drive opplæring med elevene på Storslett skole og Nord-Troms videregående. Sekkene blir også brukt til øving under toppturcampen for ungdom, i regi av Mattis Nyheim.

Trygger ungdom

Det var også Nyheim som hadde ideen om sekkene.

- Jeg er opptatt av at ungdom skal bruke naturen, og med tanke på at vi bor i et spesielt skredutsatt område er det viktig å øke bevisstheten blant ungdommene.

Han sendte mail til bedrifter og andre i Nordreisa om sponsing, men de eneste han fikk svar hos var de som i dag har logoen sin på sekkene: 3net, Ymber, Halti Nasjonalparksenter og Barn og Unges kommunestyre (BUK).

- Jeg vil rette en stor takk til disse samfunnsengasjerte sponsorene, sier han, og understreker at det ikke er for sent for andre som vil sponse en sekk.

Større sjanse

Skredsøkeren i sekken er den samme som brukes av 3net, Ymber, brøytemannskap og politi.

Politibetjent Jim Hugo Hansen er klar på at snøskred er ressurskrevende arbeid, og alt som kan bidra til at færre mister livet er gode nyheter.

- Det er ikke ufarlig å ferdes i fjellet, men om man først skulle havne i snøskred er det større sjanse for å komme ut av det i live om man har med seg sekken, sier han.

Les mer i morgendagens papirutgave.

TRYGGER UNGDOM: Øyvind Blixgård, initiativtaker Mattis Nyheim, Mona Salamonsen og Pål Haugsnes. Foto: Kristina Båtnes Hestdahl