– Mange er redde for å miste Christian Schousgaard som fastlege. Vår oppfordring er at Lyngen kommune finner fram til en løsning, slik at Schousgaard vil fortsette, sier FAU-leder Jill K. Botngaard ved grunnskolen i Sør-Lenangen.

Hun har samlet mødrene Gry Eliassen, Liv-Heidi Robertsen og Barbro Larsen utenfor Lenangen Helsesenter. De frykter konsekvensene hvis Schousgaard gjør alvor av å legge ned driften i Sør-Lenangen.

Kort vei

– Det er viktig både for innbyggerne og kommunen å ha stabil legedekning over tid. Schousgaard har i elleve år drevet helsesenteret, forteller Botngaard.

Kvartetten påpeker at nærheten til en lege er viktig for Lenangen barne – og ungdomsskole. Hvis elev har behov for lege, er hjelpen bare fem minutter unna.

– Alternativet er taxi i 45 minutter til legekontret på Lyngseidet, hvor det kan være ventetid. 30.000 kroner som skiller kommunen og Schousgaard, blir fort spist opp av drosjeregninger, sier Robertsen.

For legen er det et kvarters kjøring til omsorgssenteret i Nord-Lenangen. Kort vei gir større trygghet.

Samfunnsøkonomisk er der bedre å være borte fra jobben i en halv time ved legebesøk i stedet for å miste minst en halv dag.

Prinsippsak

– Vi ser et folkeopprør er på gang. Innbyggerne er fortvilte. Spesielt eldre reagerer på at kommunen ikke er kommet til enighet med Schousgaard.

Kvinnene er overrasket over at saken ikke står på sakslista for mandagens møte i formannskapet.

– Dette er et spørsmål som berører en stor del av innbyggerne i Lyngen. Schousgaard er fastlege også for folk på Lyngseidet og Furuflaten.

– Legen mener det skiller 30.000 kroner mellom partene?

– Det virker det er blitt ei prinsippsak om småpenger.

Må bli løsning

– Hva er deres ønsker?

– Schousgaard må av Lyngen kommune få et grunnlag for å kunne fortsette. Kommunen har ansvaret for at det blir ei løsning. Det er ingen selvfølge at en annen doktor vil etablere seg i ei bygd som Sør-Lenangen.

Mødrene påpeker at spesialsykepleier Marit Lillevik, som jobber ved helsesenteret, har kompetanse på flere felt. På senteret er det også helsestasjon for barn, fysioterapeut og jordmor.

– Alt kan forsvinne ut av bygda hvis Schousgaard takker for seg, frykter kvinnene.