Chramer mener små kommunale enheter er en grunnleggende utfordring som bare vil bli større i framtiden.

– Dette er et klart signal om at kommunene bør søke sammen og se på om kommunestrukturen som man har hatt de siste 40 årene er riktig i en tid hvor man møter nye utfordringer. Vi har en utvikling som vil bli vanskeligere når det blir flere eldre, da skal de kommunale utgiftene opp og det blir færre som betaler skatt, sier Chramer.

Savner helhetlige planer

Chramer mener også små kommuner er mindre effektive i forhold til å legge til rette for næringslivet med forutsigbare planstrategier.

– Jeg ønsker større kommuner som kan utvikle helhetlige planer, sier Chramer.

Han påpeker at det også finnes historiske og geografiske grunner til at Nord-Troms havner langt nede på listen, som tynt befolkningsgrunnlag og at det historisk sett har vært langt til høyere utdanning.

Jobbes bra i Skjervøy og Nordreisa

Chramer ønsker seg politikere og rådmenn som jobber enda hardere for å skape private arbeidsplasser.

– Det er de som sikrer verdiskapning og skatteinngang så man kan dekke offentlige utgifter, sier Chramer.

Han trekker frem eksempler i fra Nordreisa og Skjervøy på spørsmål om hva han anser som suksesshistorier i fra regionen.

– Jeg synes Skjervøy er et godt eksempel. Å være attraktiv for industrilokomotiv som Lerøy Aurora er viktig, det skaper ringvirkninger som fagarbeidere og folk med høyere  utdanning. Så mener jeg at etableringen av Halti med næringshage, nasjonalparksenter og en klynge av bedrifter er et godt eksempel på å skape et nettverk som kan jobbe sammen og utvikle en bredde i næringslivet, sier Chramer.