iTromsø: Like etter Minken-avkjøringen ved Leirbakken i Ramfjord, på toppen av en bakke i en sving, har politibetjent Yngve Widding parkert en svart Volkswagen Passat midt på E8. Bilen har kjøreretning mot Tromsø, men der står i motsatt kjørefelt.

Bak bilen er en rød stiplet strek tegnet opp. Den viser retningen bilen har fulgt fra den forlot sitt kjørefelt til den var over i motsatt retning. 1,25 meter fra den gule midtlinja smalt det.

Bilen skal illustrere hvordan en lege fra Troms i 30-årene kjørte sin svarte Passat like før klokken 13 6. mars 2017. Han var på vei til UNN hvor han skulle på jobb. Men så langt kom han ikke.

Under ett sekund etter at han krysset den gule linja frontkolliderte han med ekteparet Lingrasmo som var på vei hjem til Nordkjosbotn. De holdt begge en fart på rundt 70 km/t.

Sammenstøtet var så kraftig at legen ble sittende fastklemt med alvorlige skader. Lars Johan Lingrasmo (83) ble momentant drept, mens hans kone Paula Henriette (80) ble hardt skadet.

Paula (80): – Det er ubehagelig å være her

Det er andre dag i rettssaken mot legen som er tiltalt for uaktsomt drap etter dødsulykken i fjor. Han nekter straffskyld, og sa i Nord-Troms tingrett mandag at han ikke kunne gjort noe annerledes for å ha forhindret kollisjonen som krevde Lars Johans liv.

Tirsdag er han tilbake på ulykkesstedet, men i motsetning til den stille dagen i fjor med strålende sol er denne tirsdags formiddagen i januar grå og kald. Det blåser en isende vind i Ramfjord mens retten hører på Widding forklare om hvordan legen mistet kontroll over bilen og ikke klarte å rette den opp før det var for sent.

Blant tilhørerne er Paula Henriette. Det er første gangen hun er tilbake på ulykkesstedet hvor hun ble vitne til at mannen hennes ble drept i det kraftige sammenstøtet.

– Jeg har kjørt forbi noen ganger etter ulykken, men aldri stoppet og sett på stedet. Det er ubehagelig å være her, sier hun og er tydelig preget av situasjonen.

18 meter lange skrensespor

Bare noen meter unna står den tiltalte mannen. Han hevder at han ble blendet da han nådde bakketoppen, og dermed ikke så ekteparets bil før det var for sent.

Ved Leirbakken forteller Widding at skrensesporene til legens bil ble målt til 18 meter. Da kollisjonen fant sted var hele hans bil over i motsatt kjørefelt, og det var uunngåelig for Lingrasmo ikke å bli truffet.

Da Paula Henriette forklarte seg i retten mandag beskrev hun kollisjonen som et kraftig smell der hun ble sittende vridd mot sin avdøde mann etter sammenstøtet.

Også vitner som kjørte rett bak Lingrasmo og den tiltale har fortalt om en kraftig kollisjon, der bilene havnet spant rundt og havnet på hver sin kant. To av vitnene som hadde kjørt i samme retning som tiltalte fortalte i retten at han hadde kjørt forbi flere biler før kollisjonen, og at han hadde kjørt vinglete.