Blixgråd og Marvik har tatt utgangspunkt i at mange bønder ikke er flinke nok til å snakke om psykisk helse, og problemer.

- Det er ikke noe som snakkes høyt om, den psykiske helsen til bønder, forteller Blixgård. Og det er noe de ønsker å sette fokus på.

Hun sier det er mange som har vanskelig for å snakke om problemer om de har det.

- Det er mange det ikke er lett for å snakke om problemer de kanskje har, sier Blixgård og det er dette de vil gjøre noe med.

- Det er store avstander mellom gårdene, så som bonde kan det ofte bli ensomt på jobb. Og når man møter andre bønder, er det stort sett i jobbsammenheng og møter i lag og foreninger, forteller Blixgård og fortsetter med at det blir lite tid til det sosiale i slike sammenhenger.

Framsnakking av yrket

De ønsker at det skal være mer framsnakking blant bøndene selv, og bli flinkere å ta vare på hverandre slik at det er lettere for folk trives i arbeidet.

- Vi vil at bøndene skal løfte seg selv, og yrket de har, sier Blixgård, og fortsetter med at det vil være viktig for rekrutteringen at folk trives i yrket.

Flere utfordringer

Marvik forteller at utsiktene for å kunne ta seg fri ser dårligere ut, i den siste landbruksmeldinga er det foreslått at det trekkes tilbake fritids- og ferietilskudd. Som kan gjøre det vanskeligere å ta seg råd til avløser.

- Det er viktig for helsa å kunne ta seg fri innimellom, sier han. Og legger til at i forhold til arbeidsmengde mange bønder har er det spesielt viktig.

Arrangement

I februar arrangeres en sosial aften hvor bønder og andre skal møtes og bli bedre kjent. Hvor Finn Arve Sørbøe skal stå for underholdningen og det vil bli spilt opp til dans i løpet av kvelden.

Når de møtes er det sosiale som er viktig, og det mellommenneskelige som skal være i førersetet.

- Vi vil at folk skal møtes og bli bedre kjent, slik at det skal bli lettere å åpne seg, eller ta kontakt med andre bønder rundt i distriktet, sier Marvik og forteller videre at de vil at bønder skal møtes uten at det utelukkende skal snakkes om landbruksfag.

Blixgård presiserer igjen at selv om det er produsentlaget for melkeproduksjon som arrangerer i samarbeid med Tine, Felleskjøpet, Bondelaget og Nortura, er alle bønder hjertelige velkommen.