Både Manndalsbonden og Sametingsråd Henrik Olsen ser med bekymring på fremtiden når Sametinget fra neste år blir tvunget til å kutte det meste av næringsstøtte til landbruk og reindrift.

– For oss betyr denne støtten at vi kan sove godt om natten, og vite at vi kan komme raskere i gang med produksjonen, forteller geitebonden fra Manndalen.

6 millioner mindre

Men fra neste år vil Sametinget få seks millioner kroner mindre å fordele til næringsformål, hvorav fire millioner kroner til landbruk og to millioner kroner mindre i reindriftsavtalen.

– Det vil ramme samiske næringer svært hardt, påpeker Olsen, og kan også vise til at mange bønder i vår region har fått toppfinansiering gjennom Sametinget.

Kuttene kommer i tillegg til areduserte rammeoverføringer fra staten, og dermed også mindre rom for Sametinget til å støtte både landbruket og andre næringer.

Støttet mange

Sametinget har ifølge Olsen prioritert både næringsutvikling og støtte til landbruketgjennom flere tiår, hvor det i år er bevilget 4, 1 millioner kroner til ulikelandbruksformål.

– Det meste er gått til nyetableringer og bygging av nye driftsenheter slik som Even Steinlien nå har investert i, opplyser Sametingsråden. Han er selvfølgelig glad for å kunne bidra til at unge familier velger å satse på landbruket i samiske områder, men skulle selvfølgelig sett at han slipper å kutte i rammen fra neste år, og heller fått mer å fordele.

– Blant annet ser vi en stor økning på søknader fra Nordreisa, og andre kommuner som er inn under ordninga, sier Olsen.

Store investeringer

For Even Steinlien og kona Karoline har tatt sjansen på å gjøre investeringer på rundt 6 millioner kroner i geirfjøsen.

– Det er sånn at man hele tiden går å tenker på om dette vil bære seg, sier Steinlien til Framtid i Nord. Støtten fra Sametinget på 400 000 kroner betyr at de nå får gjort ferdig driftsbygningen uten å måtte utsette planene, og komme i gang med produksjonen i løpet av nyåret.

Neste år kan geitebonden produsere 200 tonn melk, og Steinlien har fått signaler om at de vil få omsetning på all melka.

– Det betyr at man kan få et levebrød ut av dette, tilføyer han.

Men Steinlien sier at kuttene som Sametinget blir tvunget til å gjøre neste år, vil få negetive konsekvenser for andre bønder både fra Kåfjord og andre samiske kommuner.