Norsk sjømatråd skriver i en pressemelding at Norge eksporterte hittil i år har eksportert 2 millioner tonn sjømat til en verdi av 74,3 milliarder kroner. Selv om det har vært en volumnedgang, har fremdeles verdien økt med 16 prosent fra oktober i fjor.

Laks og ørret har hatt en liknende utvikling, hvor volumet har gått ned, mens verdien har gått opp. Det er nå Polen og Frankrike som importerer mest laks, mens Hviterussland og Japan kjøper mest ørret.

– Samtidig som lakseprisene ligger godt over fjoråret, ser vi at volumet går ned i viktige europeiske markeder. I Spania ser vi en volumnedgang på 28 prosent i oktober, sammenlignet med oktober i fjor. I Frankrike ser vi en reduksjon på 12 prosent. Samtidig ser vi en dreining av eksporten mot godt betalte segmenter i Asia, Amerika og Afrika. De markedene som betaler mest for den norske laksen er Nord-Amerika og Asia. Her var gjennomsnittlig eksportpris i oktober henholdsvis 73,50 og 70,80 kroner per kilo for fersk hel laks, sier kommunikasjonsdirektør Geir Håvard Hanssen for Norges sjømatråd i pressemeldingen.